Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikanski radio ponovno u Amazoniji putem kratkih valova

Zagreb (IKA)

Već više od 61 godinu Brazil sluša Papin glas putem Vatikanskoga radija. Nakon određene stanke, Brazilski program papinskoga radija će 1. kolovoza ponovno, preko kratkih valova, prenositi program za Amazoniju.

Slijedom nadolazeće Sinode za panamazonsko područje, koja će se održati od 6. do 27. listopada, Vatikanski radio – Vatican News na taj način pokazuje svoju pozornost prema važnom području Brazila u kojemu je radio glavno sredstvo komunikacije.

Papin će glas ponovno moći čuti više od 25 milijuna ljudi koji žive u Amazoniji, zelenim plućima našeg planeta, istaknula je Christiane Murray iz Brazilskoga programa. Riječ je o gotovo 400 naroda različitih tradicija te vjerskih i duhovnih stvarnosti. Odluka o prijenosu putem kratkih valova donesena je u skladu sa zemljopisnom stvarnošću Amazonije, u svijesti da svi imaju pravo primiti na neki način Kristovu poruku, izvijestio je Vatican News.

Ustanovljen u ožujku 1958., 27 godina nakon osnivanja Vatikanskoga radija, 12. veljače 1931. godine, Brazilski program je jedna od oko 40 jezičnih stvarnosti koje u cijeli svijet donose crkveni nauk, papinsko učiteljstvo i aktualne vijesti iz svijeta protumačene u svjetlu Evanđelja.

Brazilski program u svojoj povijesti pratio je sedam pontifikata, od Pija XII. do pape Franje. Sada on nudi veliki niz svakodnevnih multimedijskih programa na različitim platformama – na radiju, internetu i društvenim mrežama. U prigodi njegove 50. obljetnice, u ožujku 2008. godine, papa Benedikt XVI. je izrazio zahvalnost Brazilskom programu za dragocjenu službu u naviještanju Evanđelja i u promicanju zajedništva između Crkve i brazilskoga naroda.