Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikanski radio slavi 85 godina redovitog emitiranja na njemačkom jeziku

Vatikan (IKA)

Prije 85 godina, u rujnu 1937. godine, Vatikanski radio počeo je redovito emitirati program i na njemačkom jeziku. Za nacionalsocijaliste to je bila neprijateljska radio postaja, prenosi Vatican News.

Prigodom ove obljetnice za Vatican News govorio je Stefan von Kempis, koordinator današnjeg programa na njemačkom jeziku. Podsjećajući na povijest, sugovornik je rekao da je poznato kako je Vatikanski radio povremene programe na njemačkom jeziku emitirao već nedugo nakon što je 1931. godine radio osnovan ad experimentum. „No redoviti njemački program nastao je tek na inzistiranje i zahtjeve njemačkih biskupa. Crkva je bila pod sve većim pritiskom u nacionalsocijalizmu pa je željela potporu Vatikana. Bilo je to nekoliko mjeseci nakon enciklike „S gorućom brigom“ („Mit brennender Sorge“) koju je papa Pio XI. objavio na njemačkom jeziku u ožujku 1937. godine. Tako je započeo Vatikanski radio na njemačkom“, kazao je von Kempis.

Vatikanski radio nacionalsocijalisti su smatrali neprijateljskim

Stefan von Kempis podsjeća da je jedan od najvažnijih suradnika postaje bio isusovac o. Friedrich Muckermann, žestoki protivnik Hitlera, koji je nacionalsocijalizam svrstao u „herezu 20. stoljeća“. „Vatikanski radio smatran je neprijateljskom radio postajom tijekom Drugog svjetskog rata. Znamo za mladića kojeg su nacisti strpali u radni logor jer je tajno slušao njemački program iz Vatikana“, kazao je današnji voditelj radijskog odjela na njemačkom jeziku.

Misu predvodio o. Federico Lombardi

U ponedjeljak, 3. rujna 2022,. priredili su malu proslavu što je započelo slavljem mise u kapelici Vatikanskog radija. Predvoditelj je bio o. Federico Lombardi, bivši glavni direktor Vatikanskog radija, koji je kasnije postao glasnogovornik pape Benedikta XVI., a danas je na čelu Zaklade Joseph Ratzinger. Lombardi, koji već dugo poznaje ovaj radijski program, u propovijedi je rekao da njemački odjel ima „važnu poveznicu između Crkve u zemljama njemačkog govornog područja i Vatikana – te da je to stvarni dijalog“, u kojem su uključene obje strane.

Prefekt Ruffini izrazito pohvalio njemački odjel

Nakon mise sudionici su imali mali domjenak s kolegama iz programa na drugim jezicima u dnevnom boravku sjedišta Vatikanskog radija na adresi Palazzo Pio. Bio je tu i Papin „ministar za medije“ Paolo Ruffini. Ovaj Sicilijanac je na čelu vatikanskog Dikasterija za komunikacije i do sada je jedini laik na čelu nekog od velikih Papinih „ministarstava“, odnosno dikasterija. Ruffini je na poseban način pohvalio njemački odjel Vatikanskog radija i Vatican Newsa. Inače, na slavlju je bio cijeli „executive floor“. Uz Lombardija, na prijemu je bio i Alessandro Gisotti, još jedan bivši Papin glasnogovornik.

Društvo prijatelja Vatikanskog radija

Koordinator njemačkog programa Stefan von Kempis u razgovoru je dodao da je „lijepo iznenađenje bilo što su na proslavu u Rim došla i dva predstavnika „Društva prijatelja Vatikanskog radija“ Hans-Werner Lichter i Marco Chwalek koji su iskazali zahvalnost i priznanje. Njemački program je jedini koji ima takav krug prijatelja – usput rečeno već više od trideset godina“, rekao je von Kempis.

Sjećanje na o. Bernda Hagenkorda

Na pitanje zašto je ova proslava 85. obljetnice bila 3. listopada, kada je stvarna obljetnica bila u rujnu, von Kempis je pojasnio: „Pa, Vatikan voli malo kasniti za drugima… No šalu na stranu: To je zato što smo u rujnu odmah nakon godišnjih odmora morali ‘pokriti’ putovanje pape Franje u Kazahstan pa nismo mogli istovremeno proslaviti našu obljetnicu. Osim toga, rođendan našeg bivšeg glavnog urednika o. Bernda Hagenkorda je 4. listopada – zato smo 4. listopada prošle godine slavili misu za njega (nažalost, umro je prošle godine u dobi od 52 godine), a datum 4. listopada je sada postao nešto poput našeg tajnog blagdana i spomendana. Također, 3. listopada je i državni praznik u Njemačkoj, odnosno Dan njemačkog jedinstva… to se nekako uklapa“, kazao je Stefan von Kempis, a prenosi Vatican News.