Budi dio naše mreže
Izbornik

Vazmeno bdjenje u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Vazmenog bdjenje u župnoj crkvi Svetoga Križa u Ogulinu predslavio je župnik vlč. Nikola Prša.

Slavlje je započelo Službom svjetla i blagoslovom ognja u Parku kralja Tomislava ispred crkve. Na Uskrsnu svijeću koju je držao župni vikar upisana su grčka slova alfa i omega i pet Isusovih rana. Nakon toga su svećenici s blagoslovljenom svijećom, simbolom uskrsnog Krista, u procesiji ušli u crkvu. Slavlje je nastavljeno Službom riječi s pet 5 čitanja iz Starog i dva iz Novoga zavjeta prije kojih je otpjevana Slava. Tada su plamenom Uskrsne svijeće upaljene sve svijeće nazočnih vjernika.

Zatim je župni vikar Bruno Lovaković uputio homiliju. Mi lako proživljavamo noć kada znamo da će zora svanuti, lako nam je slaviti Veliki petak i subotu kada znamo da dolazi slavlje Uskrsa, što u noći pred više od dvije tisuće godina nisu znali apostoli, istaknuo je na početku vlč. Bruno.

Danas nam s Isusova groba odjekuje poruka života kao temelj naše kršćanske vjere. Prve su žene poslale poruku života učenicima koji su krenuli u Galileju naviještati Isusovo uskrsnuće i postali su neustrašivi svjedoci uskrsloga Krista. Krenuli su u najveći pohod donijeti radosnu vijest u sve dijelove svijeta, zaključio je propovjednik te je upitao možemo li mi danas u vremenu pandemije biti svjedoci Isusovi.

Nakon Službe riječi obnovljena su krsna obećanja. Slavlje je nastavljeno Euharistijskom službom. Na kraju je župnik Prša blagoslovio jelo te sve vjernike.

Uz župnika i župnog vikara suslavio je gvardijan franjevačkog samostana u Ogulinu fra Mirko Gregov. Posluživao je bogoslov Krunoslav Brajdić. Liturgijsko pjevanje predvodio je crkveni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Marina Mičunovića.