Budi dio naše mreže
Izbornik

Večernju molitvu u dubrovačkoj katedrali predvodio generalni vikar

Dubrovnik (IKA)

Večernju molitvu u utorak 26. svibnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

Molila se krunica žalosnih otajstava, a s generalnim vikarom predmolili su s. Katarina Mihić i bogoslov Jure Paponja dok su vjernici mogli moliti dolaskom u katedralu ili u online prijenosu.

Za bolje razumijevanje Isusove molitve u pročitanom evanđeoskom ulomku (Iv 17, 1-11a) generalni vikar uvodno je naveo primjere osobne neugodnosti kada se treba nekoga nešto tražiti moleći ga za samoga sebe i molitve bez nekih poteškoća kad se treba nešto tražiti za nekoga koga jako volimo. Skrenuo je pozornost na to da Isus u tom dijelu molitve ne moli za sebe nego se obraća Ocu za druge, za nas. 

„On moli za nas, moli za vjernike, za sve one koji će povjerovati na njegovu riječ“, kazao je vikar Katušić te objasnio značenje toga da Isus ne moli za svijet. Nemojmo krivo razumjeti, upozorio je, kad Isus kaže da ne moli za svijet, nemojmo misliti da Isus moli samo za učenike, za nas katolike, a za ovaj svijet da ga nije briga. „Pod svijetom se ovdje ne misli na neke druge ljude. Svijet je slika ondašnjih struktura moći, tih religioznih struktura, onih koji su pokazivali otpor prema Isusu. Isus, promatrajući kako je taj svijet u biti slomljen, kako je ispunjen tolikom željom za vlašću, tolikom sebičnošću, ne moli –  kao u nekoj intimnoj molitvi – da Bog promijeni taj svijet, da promijeni sve što je krivo. On vidi da je svijet slab, vidi sve te nevolje koje su u njemu nalaze, vidi nevolju koja njega čeka, vidi da ga čeka križ, pa, obraćajući se Ocu, ne moli u tom trenutku za svijet nego za one koji su u svijetu“, objasnio je. 

Ono što je Isusu najvažnije, što mu je u srcu, a što se vidi iz te molitve, jest to da oni koji vjeruju u Isusa budu jedno kao što su on i Otac jedno. Ta povezanost između Oca i Sina je sjedinjenje u ljubavi u potpunosti. „Evo, Bože, kao što smo ja i ti sjedinjeni ljubavlju, ja te molim da svi ovi koji su u svijetu budu povezani ljubavlju“, protumačio je generalni vikar Isusovu molbu Ocu.   

Isus nas ne poziva da ovaj svijet okrenemo naopačke, ne moli da se sve krize riješe odjedanput, nastavio je, nego moli i poziva da unatoč teškoćama, nevoljama, problemima, ratovima, bolestima, da „vi koji ste u svijetu, koji prepoznajte da imate Oca nebeskog, međusobno budete povezani ljubavlju“. 

 

„To za nas Bog moli. To je ono što je Isusu na srcu. To da mi ljudi jedni prema drugima budemo ispunjeni ljubavlju kao što je on prema Ocu.. Da prihvaćamo i imamo srce otvoreno za svakoga. Jer Isus vjeruje i zna, ako počnemo tako živjet da smo stvarno sjedinjeni u ljubavi, mi međusobno. Ako ja u svom srcu pronađem ljubavi za svakog čovjeka, tada ovaj svijet postaje drugačiji svijet, postaje bolji. Tada on postaje kraljevstvo Božje unatoč svim teškoćama, unatoč svim potresima, pandemijama, krizama… ako je u našim srcima mir, jedinstvo i ljubav“, poručio je, uz ostalo, vikar Katušić. 

Pozvao je vjernike koji sudjeluju u molitvi da moleći te večeri krunicu žalosnih otajstva budu usredotočeni ne toliko na patnju nego na jedinstvo u ljubavi prema Ocu. Uz redovite molitvene nakane prije svakog otajstva istaknute su i još neke povezane s razmatranjem. Liturgijsko pjevanje vodila je Maja Marušić.  Uz Molitvu Gospi od Porata i Molitvu za sinodu Dubrovačke biskupije ovog utorka izmoljena je i molitva sv. Antunu.  Molitvena večer započela je Himnom Duhu Svetomu u kontekstu devetnice Duhu Svetomu.