Budi dio naše mreže
Izbornik

Veleposlanik Malteškog reda u BiH posjetio sjemenište Redemptoris Mater

Sarajevo (IKA)

Veleposlanik Suverenoga jeruzalemskog, rodoskog i malteškog vojnog hospitalnog reda svetog Ivana u Bosni i Hercegovini Pawel W. Gieryinski posjetio je u petak 9. srpnja Nadbiskupijsko misijsko međunarodno sjemenište Redemptoris Mater u Sarajevu sa sjedištem u Vogošći, objavila je Katolička tiskovna agencija.

U pratnji veleposlanika Gieryinskog bili su tajnik Veleposlanstva i član Reda Hrvoje Šunjić sa suprugom Stelom koja je dama Reda, te član Reda prof. dr. Hrvoje Milošević.

Dobrodošlicu veleposlaniku Gieryinskom poželio je rektor Sjemeništa i župnik Župe sv. Majke Terezije u Vogošći vlč. Michele Capasso. Posjet je počeo slavljenjem mise na koju su veleposlanik Gieryinski i njegova pratnja došli u crnoj odori koju malteški vitezovi koriste isključivo u crkvi. Suslavio je kapelan u Vogošći vlč. Ante Ljulj.

Na početku mise rektor Capasso pozdravio je veleposlanika Gieryinskog i pratnju kao i savjetnika u generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Tuzli Dragana Matijevića, domaće župljane, obitelji u poslanju „Missio ad gentes“ u Sarajevu i prisutnu braću Neokatekumenskog puta. U homiliji je vlč. Capasso, polazeći od evanđeoskog odlomka, istaknuo da je prvobitno poslanje Crkve evangelizirati siromahe te da ono, prema Kristovim riječima, uključuje mogućnost neuspjeha jer Isus u evanđelju kaže: „Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite, dakle, mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi” (Mt 10,16).

Nakon mise uslijedila je zakuska na kojoj je veleposlaniku Gieryinskom izrečena dobrodošlica sa željom da Veleposlanstvo Malteškog reda pod njegovim vodstvom ostvari svoju osnovnu misiju u BiH koja je po motu i zakletvi Reda: pomagati bolesnima i siromašnima. Rektor je zatim predstavio bogoslove i zahvalio veleposlaniku za ekonomsku podršku iskazanu u posljednjim godina prema bogoslovima sjemeništa Redemptoris Mater, posebno tijekom teškog vremena pandemije.

Veleposlanik Gieryinski zahvalio je za poziv, rekavši da već poznaje tu stvarnost jer je također posjetio sjemenište Redemptoris Mater u Varšavi koje djeluje 30 godina i gdje je dosad zaređeno oko 90 prezbitera. Na kraju, bogoslovi su pjesmom izrazili svoju zahvalnost.

Malteški vitezovi prisutni su u BiH od 1997. godine. Suvereni malteški vojni red osnovan je u Jeruzalemu kao redovnička zajednica koja brine za bolesne i slijedi pravilo sv. Augustina. Red je dobio papinsko odobrenje 1113. godine i ubrzo se uključio u brojne aktivnosti poslužujući kršćanske hodočasnike u Svetoj Zemlji, što danas čini u cijelom svijetu, izvijestila je KTA.