Budi dio naše mreže
Izbornik

Veleposlanik Republike Koreje održao predavanje na HKS-u

Zagreb (IKA)

Veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj Nj. E. Hong Sungwook održao je predavanje „Koreja – prijatelj Hrvatske“ u srijedu 20. ožujka 2024. u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

U ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta okupljenima se obratio rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić, koji je istaknuo da Hrvatsku i Koreju povezuje sve više elemenata. „Koreja je prava industrijska velesila čemu i mi svjedočimo, budući da su Kia i Hyundai uložili preko 80 milijuna eura u tvrtku Rimac, a Korejce mi u Zagrebu znamo kao drage goste, turiste, a i naša župa svetog Blaža svake nedjelje ima organiziranu misu za njih na engleskom jeziku. U Hrvatskoj od Koreje možemo zasigurno puno toga naučiti. Obrazovanje u Koreji je jako važno i u njega se puno ulaže. Sretni smo da u zemlji u kojoj su 11 % stanovnika katolici djeluje čak 8 katoličkih sveučilišta od kojih se neka nalaze na Šangajskoj listi među 500 najboljih na svijetu“, istaknuo je rektor Tanjić.

Veleposlanik se u predavanju nadovezao na rektorove riječi o poveznicama Hrvatske i Koreje, istaknuvši da je Hrvatska za Korejce postala „must see“ turistička destinacija koja ih oduševljava svojom prirodnom ljepotom. Uz to, popularnost korejskih brendova (npr. Samsung, LG, Kia, Hyundai) prisutna je u Hrvatskoj, a sve je popularniji i tzv. k-pop žanr. Osvrnuo se i na rad veleposlanstva u Hrvatskoj – kroz brojne kulturne aktivnosti Koreja sudjeluje u hrvatskom životu, u suradnji s Ladom, ministarstvima i Vladom, u organizaciji važnih ekonomskih konferencija te programa uključenja lokalne zajednice. Predavač je pozvao studente da se prijave na GSK program namijenjen studentima diplomskih i doktorskih studija te da pokušaju neko vrijeme studirati u toj azijskoj zemlji.

Nakon predavanje veleposlanik je odgovarao na pitanja publike o mogućnostima studija u Koreji, korejskoj ekonomiji te specifičnosti podjele Koreje na Južnu i Sjevernu. Programom je moderirala voditeljica Ureda za odnose s javnošću Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Suzana Obrovac Lipar.