Budi dio naše mreže
Izbornik

Velika Gospa proslavljena u banjolučkoj Župi Marija Zvijezda

Banja Luka (IKA/TABB)

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – patron banjolučke Župe Marija Zvijezda svečano je proslavljena trodnevnicom i svečanim misnim slavljem koje je 15. kolovoza predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica.

Trodnevnu liturgijsku pripravu, na kojoj je sudjelovalo više desetina vjernika, predvodili su župnik župe Presnače mons. Ivica Božinović, župnik župe Šimići o. Tomislav Topić, te biskup ordinarij. Treći dan trodnevnice je ujedno „spomendan“ za banjolučke katolike, jer je toga dana, posljednjega dana njihove devetnice ratne 1995. započeo prisilni njihov egzodus iz domova i rodnih mjesta i župa. Biskup Komarica i ove je godine u toj Marijinoj župi i crkvi okupljene vjernike podsjetio na presudnu Gospinu ulogu u spašavanju mnogih života banjolučkih katolika, koji su kolovoških dana 1995. bili životno ugroženi. Potakao ih je da to ni ubuduće ne zaborave.

Zato je biskup i ovaj put, nakon što su župljani zajedno izmolili krunicu i litanije u čast Gospi, zajedno s trojicom koncelebranata, pred izloženom slikom Marijina uznesenja na nebo, predvodio dugu pobožnost u čast Gospe i njezine jedinstvene proslave od strane Presvetog Trojstva. U misnom slavlju je zatim protumačio svetopisamske tekstove, a po završetku mise predvodio klanjanje pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Na svetkovinu Velike Gospe biskup je predvodio koncelebrirano misno slavlje na kojem se okupilo nekoliko stotina Gospinih štovatelja iz te i susjednih župa. Osim domaćeg župnika o. Zvonka Topića koncelebrirala su još petorica svećenika, među kojima je bio i dugogodišnji banjolučki misionar u Peruu, u Južnoj Americi, prelat Drago Balvanović. On se na kraju mise također obratio nazočnima, govoreći im o štovanju Gospe među Peruancima.

Biskup Komarica je u propovijedi protumačio nauk i vjeru Crkve o jedinstvenoj ulozi Presvete Djevice Marija u Božjem planu spasenja ljudskog roda – koju ona i danas obavlja s obzirom na Kristovu Crkvu i cijelo čovječanstvo. Podsjetio je i na neke osobite vidove  štovanja Gospe od strane pobožnog puka, a koji se prakticiraju i u toj Marijinoj crkvi i župi: kao što je Marija – Majka Crkve, Marija – Zvijezda nade i nove evangelizacije, Marija – Majka svih naroda i Marija – Majka dobroga savjeta.

Zahvalio je župljanima i ostalim vjernicima za njihovu veliku pobožnost i molitvene akcije glede budućnosti Marije Zvijezde kako dragocjenog i blagoslovljenog žarišta duhovnosti, i centra kulture, humanosti, solidarnost i zajedništva među pripadnicima različitih etničkih, vjerskih i svjetonazorskih zajednica i grupa. Pozvao ih je da nastave s molitvom kako bi se što veći broj katolika i nekatolika sve više otvarao poticajima Duha Svetoga, i pridonosio izgradnji civilizacije ljubavi te spasenju vlastite duše.

Pri kraju mise članica ŽPV-a dr. Ivanka Šego je uime župe uputila prigodnu čestitku biskupu Komarici u povodu njegova zlatnoga svećeničkog jubileja. Darovala mu je uime župe gitaru, što je popraćeno pljeskom nazočnih. Po završetku svečanog misnog slavlja biskup se u dvorištu crkve zadržao s brojnim vjernicima u razgovoru i u prigodnoj okrjepi, koju je pripremio župnik Topić  i njegovi župni suradnici.