Budi dio naše mreže
Izbornik

Velika Gospa u Posušju

Posušje (IKA)

Svetkovina Velike Gospe proslavljena je 15. kolovoza u Posušju, kad je obilježen i Dan općine, a središnje euharistijsko slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić.

U koncelebraciji su bili fra Mladen Vukšić, župnik i posuški dekan i don Ante Jukić, biskupov tajnik. Na početku mise župnik fra Mladen Vukšić pozdravio je biskupa Palića i osvrnuo se na devetodnevnu pripravu za svetkovinu koja je bila posvećena obitelji. „Kroz teme devetnice mogli smo vidjeti tko su nam uzori, ali i koji su izazovi, te što je aktualno danas u obitelji. Preporučite i molite za naše obitelji, ali i obitelji u cijelome svijetu da budu ono što je Bog želio da budu u početku stvaranja svijeta i što je kasnije objavio u svojoj objavi. Želimo preporučiti da molite i za biskupiju i Crkvu, jer i to je naša obitelj. Da svi u ovome vremenu i prostoru ispunimo svoje poslanje i Božju volju i Božji naum koji Bog ima s nama“, kazao je fra Mladen na početku.

Biskup Palić je u uvodu rekao da je „Marija putokaz nama putničkom narodu prema cilju koji je ona već postigla, a to je proslavljeni život u nebeskoj slavi“.

U homiliji biskup Palić je istaknuo „da bismo, razmatrajući događaj iz Svetoga pisma u kojemu apostoli gledaju Krista kako uzlazi na nebo, mogli biti u iskušenju pomisliti da nas je, nakon što je Gospodin završio svoje djelo na zemlji, ostavio iza sebe, odvojivši se od ove doline suza dok se ne vrati u slavi“.

Isto tako, primijetio je, mogli bismo biti u iskušenju to pomisliti i kada je Marija uznesena na nebo.

„Na ovaj radosni blagdan ovakvo nam promišljanje ne bi smjelo oduzeti duhovnu radost. Kad je naš Gospodin Isus Krist nestao iz ljudskog vidokruga, snagom i djelovanjem Duha Svetoga još je snažnije postao prisutan u novorođenoj Crkvi. Iako učenici više nisu mogli vidjeti ni dotaknuti Isusa, niti jesti s njim, niti slušati zvuk njegova glasa, bili su mu bliži nego ikad. Zahvaljujući daru Duha Svetoga, mogli su naviještati njegovo Evanđelje s krovova, s uvjerenjem i snagom, čak i po cijenu života. Tako isto, dok je Marija uznesena na nebo iz pustinje našeg zemaljskog postojanja, nemojmo misliti da smo lišeni njezine prisutnosti ili njezinih molitvi. Budući da u potpunosti sudjeluje u pobjedi svoga Božanskog Sina nad grijehom i smrću, Marija nam je bliža nego ikad, ujedinjujući se s nama u slavlju svete mise, slušajući poput Majke pune ljubavi naše molbe i zagovarajući nas pred Božjim prijestoljem. Naša Djevica Majka ne želi ništa više nego da mi, njezina duhovna djeca, potpuno sudjelujemo u pobjedi Uskrslog Gospodina nad silama grijeha i smrti koje još uvijek djeluju u svijetu“, pojasnio je biskup Palić.

Istaknuo je da nam se ponekad čini da je pobjeda nad grijehom nedostižna, te se često pitamo hoćemo li postići čistoću srca toliko potrebnu za gledanje Božjega lica.

„Kad vidimo da je Crkva sa svih strana pogođena sablaznima i progonima, ne pitamo li se hoće li pobjeda ljubavi, koju naviještamo na misi ikada biti naša? Kako možemo sudjelovati u Isusovoj pobjedi sve dok nas muči slabost? Kako se može reći da Crkva sudjeluje u Gospodinovoj pobjedi kada je predmet poruge, iznutra i izvana? U potrazi za odgovorima, okrenimo se ženi zaodjenutoj suncem čiji lik sjaji u našem čitanju iz Knjige Otkrivenja. Ova žena označava Crkvu i Mariju, Majku Crkve. Sunce kojim je zaodjenuta slava je Božje sebedarne ljubavi: slava objavljena na Kristovu licu dok je preobražen stajao na gori Tabor, slava koja je zasjala s križa i iz Kristovih rana, čija je smrt uništila našu smrt i čije je uskrsnuće obnovilo naš život. Savršenije nego bilo koje drugo ljudsko biće, Marija odražava tu slavu. Ovo je sunce kojim je zaodjenuta: slava Sunca pravde, Krista Gospodina. Unatoč tome, žena je pod opsadom zmaja koji traži smrt njenog božanskog sina, ali i svih nas koji smo njeno duhovno potomstvo. U knjizi Otkrivenja, zmaj predstavlja sile zla, sotonu, našu požudu, ali i svjetovnu moć koja se suprotstavlja Božjoj vladavini. Zanimljivo je da Marijina kruna sadrži 12 zvijezda. Zanimljivo je znati da u zastavi Europske unije ima 12 zvijezda. To su Marijine zvijezde. I tko bi htio istrgnuti Boga iz duše ljudi u Europi, ne može to učiniti zahvaljujući osnivačima europske zajednice koji su bili kršćani“, istaknuo je biskup Palić.

I taj zmaj koji je krenuo za tom čudesnom ženom u prošlosti, je danas živ kao što je bio živ u prošlosti. „Znakovi vremena pokazuju da sotona djeluje stalno na najsuptilnije načine, da djeluje protiv materijalnog i duhovnog dobra svakog pojedinca, protiv dobra djece Božje, protiv postojanja ljubavi u obiteljima, protiv Crkve i mira u svijetu. Sve veće stope razvoda, skandali u Crkvi, bolesti koje razaraju naše obitelji pokazatelji su djelovanja tog istog strašnog zmaja. Sve veći broj čudnih udruženja i slom moralnih vrijednosti, sve su to znakovi zloga. Na prvi pogled čini se kao da ova žena nije dorasla žestini zloga, kao što se čini da je Crkva nemoćna pred nasiljem i mržnjom ovoga svijeta. Ipak, žena je jača jer je Bog jači. Na kraju ne pobjeđuje moć i mržnja, nego ljubav, Božja ljubav i mir koji ne može dati ovaj svijet nego samo uskrsli Gospodin. Crkva i njezini članovi nisu pošteđeni kušnji i patnje, to potvrđuje duga povijest, ali i svaki naš život. Stoga je današnja svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo svetkovina ohrabrenja. Marija nas posjećuje sa svog uzvišenog mjesta na nebu, ona putuje do praga našega srca, da nas nauči putu ljubavi i da nam pomogne da je slijedimo do nebeskih dvora. Pod Marijinim pogledom ljubavi, naše sudjelovanje u Gospodinovoj pobjedi ljubavi postaje izvedivo“, kazao je biskup Palić.

Pojasnio je što Marija uči o sudjelovanju u pobjedi svoga Božanskog sina? „Među mnogim stvarima koje bi nam mogla reći spomenimo tri stvari važne za naš duhovni život. Prvo je vjera i povjerenje u Boga i njegovo obećanje. Samo kada smo naoružani vjerom poput Marijine, možemo izdržati sve što zmaj baca na nas, na naše obitelju, društvo i Crkvu. Drugo, Marija nam pokazuje da pobjeda nad grijehom i smrti može biti naša samo kada se uključimo u iskrenu molitvu i postojano razmatranje Božje riječi. Treće, ponizna i bezgrešna Djevica Marija nas uči putu Božjeg milosrđa. Njegovo je milosrđe i dobrota za one koji ne uzimaju Gospodina zdravo za gotovo i ne pretpostavljaju uvijek svoju pravednost. Ona nas uči da ljubav pobjeđuje grijeh i smrt kada u snazi Duha doživljavamo kajanje za svoje grijehe, kada dopustimo Gospodinu da preokrene naše svjetovne vrijednosti i sitne brige, te ih stavimo ponizno pred Božje prijestolje u sakramentu ispovijedi. U tom sakramentu doživljavamo Spasiteljevu ljubav, ljubav koja je jača od grijeh i moćnija od smrti. Marija nas uči putu vjere, molitve i obraćenja kao putu pobjede. Ona nas zagovara kao prva od svih svetaca. Na ovu današnju svetkovinu priznajemo i vjerujemo da nam je Marija bliža nego ikada, samo kad bismo je dočekali, kad bismo joj samo dopustili da nam pomogne povjeriti svoje živote Bogu Ocu, po Kristu, u Duhu Svetome“, naglasio je biskup Palić.

Na kraju mise fra Mladen je zahvalio svima koji su sudjelovali na misi, svim svećenicima Posuškog dekanata koji su i tijekom devetnice i na Veliku Gospu bili na raspolaganju vjernicima za sakrament pomirenja.

Pjevanje je predvodio župni zbor pod ravnanjem s. Marine Ivanković, kojoj je fra Mladen zahvalio na njezinu djelovanju u župi Posušje i zaželio Božji blagoslov na novoj službi.