Budi dio naše mreže
Izbornik

Veliki broj vjernika Hrvata u Torontu proslavilo Veliku Gospu

Zagreb (IKA)

Gotovo dvije tisuće Hrvata proslavilo je u nedjelju, 14. kolovoza, blagdan Velike Gospe zaštitnice Župe naše Gospe Kraljice Hrvata u Župnom Parku Father Kamber u Torontu, u Kanadi, svečanim misnim slavljem koje je predvodio generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. doc. dr. Krunoslav Novak u zajedništvu sa svećenicima hrvatskih katoličkih župa Južnog Ontarija.

Mnoštvo okupljenih vjernika molitvom i pjesmom proslavilo je blagdan Velike Gospe moleći za osobne nakane i preporučujući potrebe hrvatskog naroda, sveopće Crkve i čitavog čovječanstva zagovoru Blažene Djevice Marije, na što je posebno potaknuo predvoditelj slavlja. U propovijedi, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Novak podsjetio je da je Crkva uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo već od prvih stoljeća slavila, vjerujući da je ona u punini postigla spasenje koje i nama Gospodin želi darovati.

Proglašenje dogmom onoga što je Crkva stoljećima slavila sredinom prošlog stoljeća, 1950. godine bio je svojevrsni znak onome vremenu, nakon teških svjetskih kriza i dva svjetska rata, kada je Crkva željela podsjetiti i potaknuti čovječanstvo da ne izgubi iz vida vrijednost ljudskoga života, koji je Marija živjela u punini i zavrijedila nebesko blaženstvo.

Vlč. Novak naglasio je da je upravo ta perspektiva potrebna i nama danas, u vremenu punom neizvjesnosti i otklanjanja poštovanja dostojanstva života svakoga čovjeka. Spomenuo je primjer službenice Božje Chiare Corbella, koja je svojim riječima: „Rođeni smo i nikada nećemo umrijeti“ na jednostavan način izrazila srž ove svetkovine. Predstavivši primjer života ove naše suvremenice, koja je preminula prije deset godina darujući svoj život za život svojega sina, propovjednik je govorio o dostojanstvu svakoga trenutka ljudskoga života koji smo primili kao Božji dar. Naglasio je da sposobnost odricanja radi drugoga, koje je živjela i Blažena Djevica Marija, otvara perspektivu nadvladavanja različitih kriza koje nas u životu snalaze kako na osobnom i obiteljskom, tako i na društvenom području života.