Budi dio naše mreže
Izbornik

Veliko zanimanje za digitalizirani Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

Digitalni repozitorij Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije dostupan na mrežnoj stranici digitalna.djos.hr, koji obuhvaća sva izdanja časopisa od 1873. do 2020. godine, izazvao je veliko zanimanje i oduševljenje u Nadbiskupiji, potvrdio je za Hrvatski katolički radio glavni urednik i voditelj projekta izv. prof. dr. sc. Boris Vulić.

„Digitalizacija nadbiskupijskog Vjesnika stara je desetak godina, a od 2018. godine intenzivno smo krenuli u realizaciju projekta. Nositelji ovoga golemog projekta koji obuhvaća više od 50.000 stranica koje su trebale biti digitalizirane su Đakovačko-osječka nadbiskupija, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Središnja nadbiskupijska i fakultetska knjižnica te aktualno uredništvo Vjesnika“, kazao je izv. prof. dr. Vulić.

Prema njegovim riječima, „Vjesnik, odnosno tadašnji Glasnik pokrenuo je biskup Josip Juraj Strossmayer 1873. godine i otada do danas je svjedok svoga vremena. Bio je mjesto gdje su se rado objavljivali filozofski i teološki prilozi, pastoralna promišljanja, književne i druge vrste tekstova. Zlatna nit vodilja od početka je promišljanje i propitkivanje tema, događaja i procesa u Crkvi i društvu“.

Izv. prof. dr. Vulić istaknuo je da je Vjesnik kao najstariji živući vjerski časopis na hrvatskom jeziku koji kontinuirano izlazi 150 godina očuvao izvornu Strossmayerovu nakanu da bude mjesto koje informira, promišlja i propitkuje.

Digitalizirani su brojevi od 1873. do 2020. godine, a Vjesnik i dalje izlazi u tiskanom obliku.

Izv. prof. dr. Vulić najavio je da će središnja proslava 150. obljetnice Vjesnika biti proslavljena 4. i 5. svibnja 2023. u Đakovu. Bit će upriličena akademija, organizirat će se međunarodni znanstveni simpozij o 150. obljetnici Vjesnika, a s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem slavit će se misa zahvalnica.

Izv. prof. dr. Vulić izrazio je nadu da će Vjesnik ostati izvrsno sredstvo za čuvanje i razvijanje baštine.