Budi dio naše mreže
Izbornik

Verbum predstavio knjigu „Karlo i Zita Habsburški“

Split (IKA)

Nakladnička kuća Verbum predstavila je u četvrtak 23. ožujka 2023., na konferenciji za medije u Splitu, knjigu francuske autorice Elizabeth Montfort „Karlo i Zita Habsburški“.

Na konferenciji su sudjelovali direktor Verbuma dr. sc. Miro Radalj i koordinator projekata Mislav Vušković.

Nova knjiga u izdanju Verbuma Karlo i Zita Habsburški je bestseler i duhovna biografija posljednjih habsburških vladara, carice Zite i cara Karla, koji je ujedno bio i posljednji, i jedini beatificirani, hrvatski kralj.

„Počevši kao bajka vjenčanjem iz ljubavi, zajednički život Karla i Zite ubrzo je postao tragedija: rat, klevete, izdaje, samoća, egzil, siromaštvo, prerana Karlova smrt. Ipak, u njima nije bilo nikakve ogorčenosti, nikakvog kritiziranja. Posve suprotno, opraštanje je hranilo njihova srca“, piše u Verbumovom priopćenju.

U novoj knjizi čitatelj prolazi s Karlom i Zitom njihov duhovni i životni put, koji na nov način otkriva ta dva duhovna velikana naše povijesti. Život je to koji je sažet u dvjema Karlovim izjavama: „Sada si moramo pomagati doći u nebo“, na jutro njihova vjenčanja, i: „Beskrajno te ljubim. Opet ćemo se susresti u Isusovu Srcu“, nekoliko trenutaka prije nego što je svoj život predao u Očeve ruke.

O životu svog blaženog supruga kraljica Zita je kazala: „U ozračju vrlo tople ljubavi, čvrstoga povjerenja, bezrezervnoga poštenja, nutarnje sigurnosti i uzajamnoga poštivanja naš je brak postao iznimno sretan. Sluga Božji bio je najvjerniji muž, nježan, dobar, strpljiv, plemenit i susretljiv. Obitelj mu je bila utočište, okrjepa i u njoj je crpio uvijek novu snagu za teški životni put. Obitelj mu je ovdje na zemlji bila sva njegova radost; želio je uvijek biti okružen našom djecom; nastojao nas je blagom, a čvrstom rukom sve više približiti našoj djeci i Bogu. (…) A posljednje riječi koje mi je umirući ostavio bile su: ‚Beskrajno te ljubim. Opet ćemo se susresti u Isusovu Srcu.‘“

„Bračni i obiteljski život blaženog Karla i službenice Božje Zite veličanstveni je primjer za sve parove koji traže put prema Bogu. Kao što je istaknuo nadvojvoda Rudolf Austrijski: ‚Problemi s kojima su se susreli car Karlo i carica Zita na početku 20. stoljeća bili su golemi, ali uspjeli su u olujama sačuvati mir. Iako, ljudski gledano, nisu vidjeli izlaz, zadržali su netaknuto pouzdanje u Božju providnost. U naše su doba problemi drukčiji, ali ne manji, i moramo sačuvati taj isti mir. Crpimo, dakle, snagu iz njihova primjera‘“, poručuju iz Verbuma.

Nova knjiga u prijevodu Božidara Petrača može se nabaviti u Verbumovim knjižarama, kao i u mrežnoj knjižari.