Budi dio naše mreže
Izbornik

Verbum predstavio knjigu „Samo istina“

Split (IKA)

Nakladnička kuća Verbum predstavila je u četvrtak 20. travnja na konferenciji za medije u Splitu, knjigu dugogodišnjeg tajnika pape Benedikta XVI. mons. Georga Gänsweina „Samo istina“.

Na konferenciji su sudjelovali prevoditelj i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu prof. dr. sc. Mladen Parlov, i glavni urednik nakladničke kuće Verbum mr. sc. Petar Balta.

Teško da je itko tako dobro poznavao papu Benedikta XVI. i bio mu posljednjih godina tako blizak kao mons. Georg Gänswein. Upoznao je Josepha Ratzingera kao pročelnika Kongregacije za nauk vjere u Rimu i bio uz njega kao osobni tajnik gotovo dva desetljeća, sve do njegove smrti.

Kao jedan od njegovih ljudi od povjerenja tijekom papinske službe zna što se zapravo krije iza povijesnoga odreknuća 2013. godine. O tome mons. Gänswein prvi put otvoreno i iskreno progovara u ovoj knjizi, nastaloj u suradnji s uglednim vatikanistom Saveriom Gaetom.

Piše podrobno i o godinama prije izbora za papu, konklavi, ali i pojedinostima skrovita života pape Benedikta XVI. nakon odreknuća te životu s „dvojicom“ papa u Vatikanu.

Iznosi i mnoge pojedinosti o kontroverznim temama kao što su dosjei Vatileaks, misterij slučaja Orlandi, skandal s pedofilijom te odnos između umirovljenog pape Benedikta i njegova nasljednika pape Franje.

O svemu tome mons. Georg Gänswein daje uvide koje nitko drugi ne bi mogao imati i koji čitatelju omogućuju sudjelovanje u povijesnim događajima i vrlo osobnim iskustvima.

Stoga je ovo knjiga za sve koji žele upoznati Benedikta XVI. izbliza i doista razumjeti njegov život, misao i ključne odluke, ali i sadašnji trenutak Crkve.

Posebna vrijednost knjige je i mnoštvo zanimljivih detalja iz svakodnevnog života Benedikta XVI. i prenošenje njegovih do sada nedostupnih promišljanja, kao što su dragocjeni ulomci iz jednostavnih i poticajnih propovijedi koje je Benedikt XVI. držao u samostanu Mater Ecclesiae, gdje je proveo posljednje godine života, a koje su sada po prvi put dostupne upravo u ovoj knjizi.

Hrvatsko izdanje knjige Samo istina u prijevodu prof. dr. sc. Mladena Parlova, dostupno je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare verbum.hr.