Budi dio naše mreže
Izbornik

Verbum predstavio knjigu „Velika knjiga krunica“

Split (IKA)

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak, 4. srpnja 2024. na konferenciji za medije u Splitu predstavila je knjigu „Velika knjiga krunica“ izvijestio je Verbum.

Na konferenciji su sudjelovali direktor nakladničke kuće Verbum dr. sc. Miro Radalj i koordinator izdavačkih projekata Mislav Vušković.

„Velika knjiga krunica“ plod je rada Verbumovoga uredničkog tima i najveća je i najcjelovitija zbirka krunica na hrvatskome jeziku koja donosi raznolikost izražaja tog oblika pučke pobožnosti.

Verbumov urednički tim po prvi je put na jednome mjestu sabrao mnogobrojne krunice koje se mole diljem svijeta, kao i sve omiljene krunice u hrvatskome narodu: na čast Presvetoga Trojstva, Bogu Ocu, Isusu i Duhu Svetomu, Svetoj Obitelji, Blaženoj Djevici Mariji, arkanđelima, anđelima i svecima te krunice za duše u čistilištu.

U posljednjem dijelu nalaze se krunice na različite nakane od kojih su mnogobrojne obogaćene biblijskim tekstovima, budući da u Svetome pismu pučka pobožnost pronalazi izvor nadahnuća.

Svako od 6 poglavlja knjige obogaćeno je relevantnim tekstovima crkvenoga učiteljstva koji sadrže temeljna obilježja pojedine pobožnosti te načela za njihovo ispravno vrednovanje i razumijevanje.

U knjizi sabrane krunice preuzete su iz različitih provjerenih izvora, a njihova je pravovjernost potvrđena imprimaturom, odnosno crkvenim odobrenjem. U dodatku knjige nalazi se tekst dr. Hrvoja Relje o nastanku i povijesti molitve krunice Blažene Djevice Marije, najraširenije marijanske molitve na svijetu.

Budući da se, prema preporuci Crkve, u različitim oblicima pučke pobožnosti treba osjetiti liturgijsko nadahnuće i usklađenost privatne pobožnosti s liturgijskom godinom, krunice su unutar pojedinih poglavlja poredane u skladu s liturgijskim kalendarom.

„Velika knjiga krunica“ dostupna je u svim knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr.