Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Hrvatsko nadzemlje proslavilo desetu godišnjicu djelovanja

Split (IKA)

Hrvatsko nadzemlje proslavilo je 10. rođendan u srijedu 21. listopada 2020. susretom koji je zbog epidemiološke situacije prikazan na društvenim mrežama.

U dokumentarcu koji su mladi izradili za ovaj jubilej u suradnji s Matejom Sunarom približili su djelovanje i plodove Nadzemlja tijekom prvog desetljeća.

Osnivač i prvi voditelj Hrvatskog nadzemlja Marin Periš rekao je da je sve „počelo u Frami Gospe od Zdravlja. Ivan Vrlić, Silvio Puljić, ja i još mnogo dobrih i dragih ljudi smo se susreli te smo željeli nešto novo osmisliti za mlade“, prisjetio se Periš i rekao da su željeli na potpuno novi i drugačiji način evangelizirati mlade ljude. „Razmišljali smo, te smo odlučili mladima dati neke nove ponude koje će biti vezane za vjeru i život u vjeri. Samim time, željeli smo na kreativan, ozbiljan, ali i na humorističan način mladima predstaviti neku novu, moderniju i drugačiju evangelizaciju.“

Bivši povjerenik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije don Jenko Bulić rekao je da je Hrvatsko nadzemlje uvelike pomladilo duhovnu scenu grada Splita. „Oni su mlade približili Bogu. Nadzemlje se otisnulo sa zemlje i definitivno je na dobrom putu privlačenja mladih Bogu.“

Voditelj Nadzemlja od 2015. do 2019. godine bio je Darko Ivan Rapić. Istaknuo je da je za ideju i realizaciju jednog susreta Nadzemlja potrebno mnogo vremena i truda. „U Hrvatskom nadzemlju djeluje šest sekcija“ koje mjesecima pripremaju susrete, „a to su: poslužiteljska, tehnička, medijska, molitveno karitativna, dramska i voditeljska sekcija“ nabrojio je Rapić te je napomenuo da zajednica uvijek ima duhovnika.

Bivši duhovnik don Mladen Parlov rekao je da mladi preko tog projekta slave Boga, ali i da evangeliziraju druge mlade. „Zahvalan sam Bogu što sam bio dio njih, oni su i meni na neki način dali prigodu da preispitujem sebe, ali i da se izgrađujem zajedno sa njima“, rekao je, uputivši tople riječi mladim slavljenicima iz Nadzemlja.

Član Nadzemlja s najdužim stažom je Duje Gale. On je jedini iz početne ekipe koji je još uvijek član. „Ovih deset godina Nadzemlja obilježile su moj život. Mi smo jedna velika obitelj, tko je god bio u Nadzemlju ostao je zavijek obilježen“, kazao je prisjećajući se brojnih predivnih trenutaka povijesti te mlade vjerske zajednice.

Zasigurno će, istaknuo je Gale, uvijek pamtiti trenutke snimanja skečeva i filmova, a posebno onih u kojima je glumio sa svojim kolegom Božidarom Vrdoljakom – o Boži i Barutu.

Sadašnji predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu je dr. don Mihael Prović. Don Mihael je rekao da su aktivnosti Nadzemlja prepoznatljive i vidljive mladima, te da ova priča na njih pozitivno djeluje. „Svojim susretima obogatili su sve ono što svakodnevno radimo. Originalni su i prepoznatljivi“, kazao je.

Splitsko makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić izrazio je ponos i sreću. „Drago mi je da su mladi pronašli sebe unutar crkvene zajednice i društva. Kod njih me raduje inovativnost i kreativnost, taj humor. Oni definitivno žele ponuditi nešto novo“, istaknuo je nadbiskup te je dodao da je podzemlje „kraljevstvo tame i zloga, a Nadzemlje je ono pravo svjedočanstvo svjetla i kraljevstva Božjeg. E, ovi mladi su upravo to Nadzemlje. Želim čestitati našim „Nadzemljašima“. Oni su naši anđeli na zemlji i svjedoci su bolje budućnosti, zaključio je.

Trenutna voditeljica Nadzemlja je Danijela Musulin. Rekla je da se kršćanstvo mora živjeti svaki dan. Istaknula je da mladima to žele ukazati kroz susrete, humor, filmove, ali i molitvu te poniznost. Na samom kraju susreta, Danijela je uputila zahvale svima koji su bili dio toga velikog vjerskog projekta Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Ovo je 95. susret Hrvatskog nadzemlja. Zahvaljujemo svemogućem Bogu koji nas je nadahnuo na samim početcima. Da nije bilo pomoćn s Neba danas ne bismo bili ovdje, te samim time ne bismo mogli zadržati kvalitetu susreta koji su nadaleko poznati.“

„Zahvaljujemo Marinu Barišiću – on nam je od početka pružao bezrezervnu podršku, don Jenku Buliću i don Mihaelu Proviću, bivšem i sadašnjem povjereniku za mlade. Oduvijek su s nama, na svaki način nas podupiru. Zahvaljujemo našim duhovnicima, don Mladenu Parlovu, don Anti Raki te sadašnjem duhovniku don Tomislavu Bašiću.“

Između ostalih spomenuti su osnivači, vijećnici i ostali istaknuti članovi tijekom prvog desetljeća rada. Zahvale su upućene i svim predavačima i zborovima bez kojih susrete ne bi bilo moguće održati, ali i Nadbiskupskom Sjemeništu, Sveučilištu u Splitu, splitskim župama koje su organizaciju udomljavale dok nije imala prostoriju za okupljanje, biskupskim vikarima, portirima sjemeništa i ostalim vanjskim suradnicima.

„Na kraju, hvala svima vama, našim pratiteljima, hvala od srca za svaki vaš osmijeh koji ste nam poklonili. Nadam se da ćete nas i u ovoj jedanaestoj sezoni pratiti, a mi ćemo nastaviti neumorno raditi i slaviti Gospodina. Vjerujemo da ćemo se uskoro ponovno susresti u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, jer danas u njoj ne možemo biti zbog epidemiološke situacije“, kazala je voditeljica Danijela.

Nadzemljaši su svoj rođendanski susret posvetili svim starim i novim članovima. U rođendanskom susreti koji se izravno prenosio na društvenim mrežama, između ostalog, prikazan je skeč „Isus i apostoli“, dokumentarni film „10 godina s Vama“, razgovorna emisija „Šušur“ u kojoj su Nadzemljaši ugostili svoje legendarne likove Božu i Baruta te popularne Koke. Na kraju su izveli i najpopularniji skeč Hrvatskog nadzemlja „Put u tabor“. Taj skeč koji je „pokorio“ društvene mreže ponovno su oživjeli povodom godišnjice i rođendanskog susreta, te su ga nazvali „Put u Tabor 2“, a u njemu su otkrili što se dogodilo s likovima nakon pet godina.

Hrvatsko nadzemlje projekt je koji su osmislili i pokrenuli mladi laici u ožujku 2010., a sam projekt želi biti reakcija na sve negativnosti u društvu. Nastoji mlade na kreativan način podsjetiti na ljepotu dobra, poštenja i pravde te ih potaknuti da živeći te vrijednosti mijenjaju društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Svake treće srijede u mjesecu u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, punih deset godina, na susretima se okuplja nekoliko stotina mladih.

Novi online susret Hrvatskog nadzemlja održat će se u srijedu 18. studenog o temi „Smisao patnje“, a prenosit će se na društvenim mrežama, tj. Facebook stranicama Hrvatskog nadzemlja i Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije te Youtube kanalu Hrvatskog nadzemlja.