Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Papa: Scholas Occurrentes ima sposobnost stvarati pjesništvo i promjenu

Rim (IKA)

Papa Franjo susreo je 19. svibnja međunarodni pokret Scholas Occurrentes i pri Papinskom sveučilištu Urbaniana predsjedao inauguracijskim satom Škole Laudato Si', u kojoj sudjeluju mladi iz različitih zemalja predani brizi za zajednički dom, prenosi Vatican News.

Pedesetak je mladih koji će u godini dana biti predani brizi za zajednički dom i razvijati projekte društveno-okolišnog utjecaja u svojim zajednicama. Dolaze iz Argentine, Bolivije, Brazila, Čilea, Kolumbije, Španjolske, Haitija, Italije, Meksika, Paname, Paragvaja i Portugala, a iz njih su na inauguracijskome satu sudjelovali istaknute ličnosti iz područja umjetnosti, sporta i tehnologije, kao i predstavnici civilnog društva iz raznih zemalja svijeta u kojima Scholas razvija svoje aktivnosti, što je bilo i okvir za potvrđivanje novog pravnog statusa Zaklade, uspostavljen kirografom Svetog Oca.

Nakon što su mladi predstavili izazove koji ih danas muče, Papi su poručili kako će ta skupina mladih na dva kontinenta naviještati Radosnu vijest i reći da se moramo brinuti za zajednički dom. Zahvalili su i Scholas za potrebne alate za taj zadatak i obećali da će se brinuti za sve stvoreno.

Susretu je nazočio i frontmen grupe U2 Bono Vox, koji je zahvalio organizatorima na iskustvu sudjelovanja u Školi Laudato Si’, na promicanju kulture susreta i na pokretanju tog međunarodnog obrazovnog pokreta. Dotaknuo se i obrazovanja žena, te upitao papu Franju smatra li da su posebne sposobnosti žena u promjeni svijeta svojevrsna „super“ moć za promicanje brige o okolišu i planeti. Kako je odgovorio Sveti Otac uz smiješak, nerijetko govorimo o Majci Zemlji, a ne o Ocu Zemlji. Nadalje, Papa je naglasio da žene imaju prirodni dar znati promijeniti stvari te je, aludirajući na prva poglavlja Knjige postanka, kazao kako su one “od dana jabuke”, protagonistice.
Jedna od mladih sudionica upitala je Papu zašto je upravo izabrao Scholas kao način kojim će dovesti Laudato Si ‘ svijetu. Sveti Otac je objasnio da su za upoznavanje enciklike potrebni pjesništvo i hrabrost. U životu se pjesništvo ne uči iz knjiga nego radom, razmatranjem prirode. Vraćajući se promišljanju o ženama, Papa je kazao kako žene imaju poziv da daju svoj život. Riječ je o opstanku, zaštita prirode je borba za sklad i žene o tome znaju više. Zato Scholas ima sposobnost stvarati pjesništvo i promjenu.
U nastavku susreta predstavljene su različite inicijative koje Scholas Occurrentes razvija u raznim dijelovima svijeta, a u koje su uključene vodeće ličnosti iz svijeta umjetnosti, sporta i tehnologije, kao i predstavnici civilnog društva.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 17. svibnja kirograf pape Franje, potpisan na svetkovinu svetog Josipa 19. ožujka, kojim je Scholas Occurrentes ustanovljena kao privatna udruga vjernika međunarodnog karaktera. Uzimajući u obzir da Papinska zaklada nastavlja širiti svoje karitativno djelovanje i strukturirati se kao zajednica sastavljena od zajednica te obrazovni pokret međunarodnog karaktera, zahtijeva novi pravni oblik u skladu s ovom novom stvarnošću, navodi se. U kirografu se podsjeća da Scholas Occurrentes ima svoje korijene u programima „Škole u susjedstvu“ i „Sestrinske škole“ koji su razvijeni u četvrtima Buenos Airesa, na inicijativu tadašnjeg nadbiskupa, kardinala Jorgea Maria Bergoglia, te neprestano raste. Danas je to ogromna svjetska mreža škola, koje dijele svoju imovinu, imaju zajedničke ciljeve, s posebnom pažnjom na one s manje resursa.