Budi dio naše mreže
Izbornik

Video Papin spomen na „svece svih kršćana"

Vatikan (IKA)

Papa Franjo pridružio se u video-poruci 15. veljače spomenu na 21 egipatskoga Kopta koje su džihadisti obezglavili u Libiji prije šest godina, nazvavši žrtve „svecima svih kršćana“.

Pripadnici terorističke „Islamske države“ pogubili su 21 koptskoga kršćana u blizini grada Sirte i u veljači 2015. objavili video koji prikazuje kako im odsijecaju glave. Bili su to očevi obitelji koji su se nasuprot terorističke brutalnosti i u smrti priznavali Kristovim imenom, „kršteni su u krvi“. Papa je zahvalio Bogu za tu hrabru braću, kao i Koptskoj Crkvi i majkama koje su ih odgojile u vjeri. Koptskoga patrijarha Tawadrosa II., koji je sudjelovao u virtualnom spomen slavlju, papa Franjo nazvao je „voljenim bratom i prijateljem.

Spomen-slavlje na obljetnicu pogubljenja koptskih kršćana u Libiji organizirala je koptsko-pravoslavna biskupija u Londonu, a uz patrijarha Tawadrosa II. sudjelovali su i nadbiskup Canterburyja anglikanski primas Justin Welby, Predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch i drugi crkveni predstavnici.