Budi dio naše mreže
Izbornik

Video-poruka biskupa Uzinića vjernicima Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Dubrovački biskup Mate Uzinić uputio je video-poruku za Veliki tjedan.

„Ove godine živimo posebne okolnosti. Ne možemo sudjelovati u tim otajstvima na uobičajeni način. Ali, možemo učiniti da ta otajstva dovedu do onog nebeskog, onog drukčijeg, onog promijenjenog u Uskrsu“, kazao je na početku dubrovački biskup te predstavio događanja kroz Veliki tjedan u katedrali koja će se prenositi putem medija.

Nastavljaju se večernje molitve u 20 sati u katedrali. U ponedjeljak i utorak će biti klanjanje pred Presvetim. Prvi put će se u sklopu večernjih molitava održati pokorničko bogoslužje koje će biti u srijedu. „Ne možemo ovih dana osobno pristupiti ispovijedi ali možemo zajednički produbiti svijest o tome da smo grešni ali i o tome koliko je Bog dobar kako bismo doista mogli na jedan savršeniji način doživjeti osobno kajanje, kajanje da smo uvrijedili Boga, a onda i u ove važne i svete dane ući, iako ne na sakramentalni način, ali ipak pomireni s Bogom“, objasnio je dubrovački biskup.

Vazmeno trodnevlje započinje misom Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, a biskup Uzinić pozvao je da se obred pranja nogu pokuša prenijeti u obitelji tako da oni koji su „najveći“ operu noge svima. Na taj način, jer euharistija je služenje, donosi se euharistija u vlastiti dom, naglasio je biskup.

U bogoslužju Velikog petka u središtu je Gospodinov križ. Biskup je podsjetio kako križ u obiteljima treba biti pokriven u ovom tjednu. Obred ljubljenja križa neće biti moguće imati u katedrali pa je biskup preporučio vjernicima da u svojim domovima to naprave, da jednim cjelovom poljube križ zahvalni što nas Bog tako i toliko ljubi da je odlučio sve nam dati, pa i vlastiti život. „On raširenim rukama na križu ljubi sve nas. Zagrlimo i mi njega a onda po njemu pokušajmo taj zagrljaj raširiti na sve druge kojima nas on šalje da budemo svjedoci njegove ljubavi“, potaknuo je biskup vjernike na taj čin.

Na Veliku subotu je Vazmeno bdjenje, a simbol tog slavlja je svijeća koja simbolizira Isusa Krista koji se potrošio iz ljubavi prema nama, ali nam je i osvijetlio put, zapalio i naše živote, naša svjetla. Pozvao je vjernike da uz svijeću koju će u svojim obiteljima zapaliti možda stave i neki simbolični znak koji će ih podsjetiti na njihovo krštenje kako bi se prisjetili i tog trenutka.

Sva ta otajstva dovode do susreta s uskrsnim Gospodinom. „Ako je Krist uskrsnuo sve ima smisla. Ako Krist nije uskrsnuo uzaludno je sve, pa i naša vjera, kako kaže sv. Pavao. Nastojmo doista omogućiti uskrsnom Gospodinu da nas susretne, da dođe u naše živote, u ovu situaciju u kojoj živimo i da je promijeni.“

Ključne riječi:
Uzinić veliki tjedan video-poruka