Budi dio naše mreže
Izbornik

Vijeće kardinala raspravljalo o ratovima, Sinodi i ženama u Crkvi

Vatikan (IKA)

Radovi Vijeća kardinala su se odvijali 15. i 16. travnja u Domu svete Marte u Vatikanu, izvijestio je 16. travnja Vatican News.

Sastanak Vijeća kardinala, koji je započeo u ponedjeljak 15. travnja, završio je u utorak poslijepodne 16. travnja. Radovi su drugoga dana započeli izvješćem koja su pripremili kardinal Mario Grech i mons. Piero Coda o Sinodi koja je u tijeku, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice, a završili su „nakon razmatranja provedbe Apostolske konstitucije Praedicate evangelium, s izvješćima svakog kardinala o društvenoj, političkoj i crkvenoj situaciji u različitim regijama njihova podrijetla“.

Tijekom zasjedanja bilo je osvrta i molitvi posvećenih sukobima u različitim dijelovima svijeta, „posebice na Bliskom istoku i u Ukrajini“. Zabrinuti onim što se događa, članovi Vijeća kardinala i Papa „izrazili su nadu da će se povećati napori usmjereni na pronalaženje putova pregovora i mira“.

Radovi 15. travnja

U ponedjeljak su kardinali raspravljali o „ulozi žena u Crkvi“ i slušali predavanje sestre Regine da Costa Pedro, iz Kongregacije misionarki Bezgrješne, „koja je donijela konkretne priče i misli nekih žena iz Brazila“, te predavanje profesorice na Teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregoriana Stelle Morra, koja je govorila o načinu na koji kulture prepoznaju „ulogu žena na različitim mjestima na planetu“.

Vijeće kardinala

Na radnom zasjedanju, uz papu Franju, bili su nazočni i kardinali članovi Vijeća: državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin, predsjednik Papinskoga povjerenstva za Državu Vatikanskoga Grada i Uprave Države Vatikanskoga Grada Fernando Vérgez Alzaga, nadbiskup Kinshase Fridolin Ambongo Besungu, nadbiskup Mumbaija Oswald Gracias, nadbiskup Bostona Seán Patrick O’Malley, nadbiskup Barcelone Juan José Omella Omella, nadbiskup Quebeca Gérald Lacroix, nadbiskup Luxembourga Jean-Claude Hollerich, nadbiskup San Salvadora de Bahia Sérgio da Rocha i naslovni biskup Cresime, tajnik mons. Marco Mellino. Vijeće kardinala ponovno će se sastati u lipnju, izvijestio je Vatican News.

Ključne riječi:
papa Franjo vijeće kardinala