Budi dio naše mreže
Izbornik

Vinkovci: Slavljena misa povodom Dana policije

Vinkovci (IKA)

Kapelan policijske kapelanije „Sveti Euzebije i Polion“ u Vinkovcima vlč. Ivan Begović predslavio je u ponedjeljak 26. rujna svečanu misu povodom blagdana policijskoga nebeskog zaštitnika sv. Mihaela i Dana policije u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima.

„To je dan u godini kada vam možemo reći hvala za sve one dane i noći koje ste proveli služeći nama, da se naš narod osjeća siguran i slobodan. I danas, dok zahvaljujemo vama, na vašoj žrtvi i trudu, zahvaljujemo i svima onima kojih više nema, sjećamo se svih preminulih koji su u protekloj godini bili s nama, ali ih više nema. Sjećamo se naših poginulih djelatnika koji su dali svoje živote za našu slobodnu državu“, rekao je predslavitelj na početku mise govoreći o Danu policije.

U homiliji je vlč. Begović rekao da se, slaveći sv. Mihaela, može naučiti koje bi vrline trebale krasiti policajca u najboljem smislu riječi. „To je poštenje, čestitost, hrabrost, jakost, promicanje dobra i suzbijanje zla. To je blagost i susretljivost, prema onima koji su u nevolji i u potrebi, a odlučnost i nepotkupljivost prema zločincima. I zato je sv. Mihael uzor svakom policajcu“, kazao je.

Govoreći o naviještenom Evanđelju u kojem se opisuje susret Isusa i Natanaela, propovjednik je rekao da „u Natanaelu upoznajemo sve mlade policajce, sve one djevojke i mladiće, u kojima nema prijevare, koji su tek ušli u sustav Ministarstva unutarnjih poslova. I vjerujemo kako oni žele staviti svoje sposobnosti i talente u službu mira i sigurnosti stanovnika naše hrvatske države. I zato, neka nam Natanael bude primjer mladoga čovjeka koji želi ostaviti trag u ovome svijetu, dati svoj doprinos u izgradnji bolje, ljepše budućnosti.“

Nadalje je predslavitelj podsjetio da je čovjek neponovljiv, unikatan. Slaveći blagdan sv. Mihaela, Crkva podsjeća na dvije temeljne sastavnice života: osobnu i društvenu. „Kao kršćani živimo iz osobnoga opredjeljenja za Isusa, imamo svoj put prema Bogu i bližnjemu. Poput Natanaela, i mi osjećamo radost i vedrinu susreta s Kristom. I kao policajci brinemo za sigurnost, red i mir. I poput sv. Mihaela pozvani smo činiti to hrabro i odlučno, uvijek u službi dobra.

Neka nam i dalje on bude zagovornik, neka i dalje ne odustajemo od činjenja dobra, neka i dalje budemo svjetionici u društvu, jer upravo mi, kojima je on zaštitnik, možemo to. Neka nam Isus pošalje svoga Duha kako bismo uvijek mogli to ostvariti, ali prvo moramo upoznati sebe, zavoljeti sebe, prihvatiti sebe onakvim kakvi jesmo, prihvatiti da netko može biti bolji od nas, da netko može biti napredniji od nas. I upravo u tim trenutcima poniznosti, kada mogu sebi reći da je netko sposobniji za neko radno mjesto, koje ja možda želim, ali nisam, u tome je veličina svakoga čovjeka“, rekao je vlč. Begović.

Nakon popričesne molitve, domaći župnik Florijan Kvetek, čestitajući svim djelatnicama i djelatnicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske sa sjedištem u Vinkovcima, rekao je da je policijski posao izuzetno zahtjevan i odgovoran, iziskuje policajke i policajce s osobnom povezanošću s Bogom, izvorom svakoga dobra, s visokom razinom znanja, snalaženja i reagiranja u svim situacijama, često onima kada o brzini odlučivanja ovisi nečiji život.

„Stoga poštujemo one koji taj posao obavljaju savjesno, stručno i profesionalno. Neka vam u toj zahtjevnoj i odgovornoj službi, koja nemalo puta nadilazi ljudske snage, kako fizičke, tako i duhovne, sv. Mihael bude zagovornik, pomoćnik i poticatelj, da u svakodnevnom životu budete usmjereni napose prema onima koji su u nevolji. Zaštita sv. Mihaela prava je obrana našim slabostima, a prije svega iskušenjima koja vrebaju posvuda. Vaš moćni zaštitnik sv. Mihael, neka vam bude uzor za život po volji Božjoj u borbi protiv svih duhovnih slabosti i napasti“, kazao je župnik Kvetek.

Također im je čestitao na svim rezultatima koje su postigli i zahvalio na sigurnosti koju pružaju svima. „Također hvala onima koji su dali sve, i nisu više među nama“, rekao je vlč. Kvetek.

Misi su nazočili i načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske mr. sc. Fabijan Kapular te starija odgojna skupina „Zvjezdice“ Dječjeg vrtića Cvjetnjak sa s. Marijom i s. Rebekom. Pjevanje je predvodio župni zbor Župe sv. Ćirila i Metoda iz Vinkovaca, uz orguljsku pratnju Zorana Gomana.