Budi dio naše mreže
Izbornik

Virtualno zasjedanje vatikanskoga Vijeća za gospodarstvo

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 17. veljače da je 16. veljače poslijepodne virtualno zasjedalo Vijeće za gospodarstvo, raspravljajući ovogodišnji budžet Svete Stolice.

Posebno je bilo riječi o primjeni motuproprija koji je papa Franjo objavio u prosincu 2020. o nekim nadležnostima u gospodarsko-financijskim pitanjima, odnosno proračuna, finacijskoga poslovanja kao i imenovanju službenih revizora.

Bitne novosti motuproprija, kojim se željela postići veća transparentnost vatikanskih financija, je prijenos ekonomskih i financijskih zadaća s Državnog tajništva na Upravu za imovinu Svete Stolice (Amministrazione del Patrimonio della Santa Sede – APSA).

Uz koordinatora Vijeća kardinala Reinharda Marxa u zasjedanju je sudjelovala i Charlotte Kreuter-Kirchhof, jedna od šest žena članica Vijeća, imenovana protekloga kolovoza. Među ostalim sudionicima zasjedanja bili su Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin i pročelnik Tajništva za gospodarstvo o. Juan Antonio Guerrero.

Vijeće za gospodarstvo osnovao je papa Franjo godine 2014. kao nadzorno tijelo administrativnih i financijskih struktura i djelatnosti Rimske kurije i ustanova povezanih sa Svetom Stolicom i Državom Grada Vatikana. Sljedeće je zasjedanje Vijeća najavljeno za travanj.