Budi dio naše mreže
Izbornik

Viteški red Svetoga groba jeruzalemskog na proslavi svetkovine sv. Jelene Križarice u Škripu

Škrip (IKA)

Jedna od najstarijih župa na otoku Braču, sv. Jelene Križarice u Škripu, svečano je u utorak, 18. kolovoza, proslavila nebesku zaštitnicu, koja je i naslovnica župne crkve. Brojni vjernici pristigli su na euharistijsko slavlje koje je u crkvi Sv. Jelene Križarice predvodio nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije Tomo Vukšić.

Koncelebrirali su dekan Bračkog dekanata Ivica Huljev, tamošnji župnik Pavao Gospodnetić i nekoliko pristiglih svećenika. Posebnost ovogodišnje proslave sv. Jelene Križarice u toj župi Bračkoga dekanata bila je sudjelovanje članova Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskoga kojima je sv. Jelena Križarica zaštitnica. Jedan od članova, fra Darko Tepert, duhovnik toga Reda u Hrvatskoj koji ima dvanaest članova, koncelebrirao je uz nadbiskupa Vukšića. Petero članova toga Reda predvodio je magistralni delegat Reda u Hrvatskoj Claude Grbeša, a uz njih, na misnom slavlju sudjelovali su i članovi obitelji te kandidati i kandidatice za primanje u Viteški red. Njihov dolazak u Škrip posredovao je Kruno Cukrov s otoka Brača, korijenima iz Škripa, koji je i sam kandidat za primanje u Viteški red.

Na početku euharistijskoga slavlja domaći župnik Gospodnetić pozdravio je okupljene vjernike u škripskoj crkvi, čestitavši župljanima slavlje njihove nebeske zaštitnice. Posebno je izrazio dobrodošlicu vrhbosanskom nadbiskupu koadjutoru mons. Vukšiću zbog njegova dolaska u tu bračku župu.

„Danas kada na svečan način proslavljamo blagdan jedne starokršćanske svetice možda je najprikladnije misu započeti pitanjem ‘Tko je to svetac’? I najjednostavniji odgovor glasio bi da je svetac onaj kršćanin koji se posvema ostvario kao kršćanin. Zahvalni smo Gospodinu Bogu za toliki primjer ostvarenih i potpunih kršćana u njihovu ovozemaljskom životu koji su nam ostavljeni kao primjeri za nasljedovanje. Zahvalimo ujedno Gospodinu na onim trenucima u našem životu kad smo njima sličili te ga molimo da nas blagoslovi kako bismo mogli umnažati u životu takve trenutke“, rekao je nadbiskup Vukšić uvodeći vjernike u euharistijsko slavlje župne svetkovine.

U homiliji vjernicima je razložio misnu molitvu „Njihov život nam je primjer, njihov zagovor pomoć, zajedništvo s njima izvor pravoga bratstva. Mnogovrsno nam svjedočenje svetih pomaže u životnoj borbi”. Nadbiskup je primijetio kako je u toj kratkoj molitvi „sadržana sva kršćanska misao i crkvena poruka o svecima te sve ono što bismo kao kršćani, nasljedujući svece, trebali postići”. Osvrnuvši se na misao „Njihov život nam je primjer”, mons. Vukšić ustvrdio je kako su kršćani po sakramentu krštenja preuzeli obvezu da će u životu svakoga od njih život svetaca biti primjer. „Ova misao je snažno ogledalo, snažni upit za našu savjest. Pred likom sv. Jelene Križarice pozvani smo svatko od nas odgovoriti na pitanje: Je li život svetaca za naš život primjer koji nasljedujemo i trudimo se oponašati u životu? Ako jest, Bogu hvala”, rekao je mons. Vukšić.

„Moralni kredibilitet i moralno pravo utjecati se u zagovor svetaca trebao bi imati samo onaj koji se u životu trudi nasljedovati primjer sveca kojemu se u zagovor preporuča. U protivnom, ova druga razina pobožnost, zagovornoga poštivanja štovanja svetaca, postaje vrlo problematična. Upitno je u moralnom smislu imamo li pravo utjecati se u zagovor ako u svom životu ne nasljedujemo primjer svetaca. Sveci su primjer i potreba da ih nasljedujemo u svom životu te se preporučamo u njihov moćni zagovor”, istaknuo je, između ostaloga, vjernicima nadbiskup Vukšić.

Razlažući molitvenu misao „Zajedništvo s njima izvor je pravoga bogatstva”, nadbiskup je poručio kako kršćani, nasljedujući primjer svetaca i preporučujući se svecima u njihov zagovor, postaju dio bratstva svetaca Isusove Crkve. „Postajemo članovi pravoga bratstva. Svako drugo, i ono najljepše humano i humanističko, dobrodošlo je, ali nije kršćansko bratstvo. Ono se utemeljuje, zasniva i traje isključivo na svetosti. To je specifična razlika kršćanskoga bratstva u odnosu na svaki drugi oblik bratstva, i onoga rodbinskoga, i političkoga, i ideološkoga, i etničkoga i svakoga drugoga oblika. Kršćansko bratstvo izrasta iz svetosti i hrani se svetošću”, poručio je, uz ostalo, nadbiskup Vukšić.

Osvrnuvši se dio molitve „Mnogovrsno nam svjedočenje svetih pomaže u životnoj borbi”, vrhbosanski nadbiskup koadjutor pojasnio je kako su sveci živjeli u različitim životnim situacijama te pripadali različitim staležima. Podsjetio je tako da je sv. Jelena Križarica živjela bračni stalež. „Za svakoga od nas to mnogovrsno svjedočenje svetaca primjer je za nasljedovanje, ali isto tako i ohrabrenje u životnom svjedočenju. I dok se sjećamo svetice iz 4. stoljeća, pitamo se u čemu je njezino svjedočenje i danas aktualno. U čemu bismo kao kršćani mogli nasljedovati svjedočenje svetosti koju je ta žena u 4. stoljeću svjedočila”, zapitao je vjernike. Uputio je pri tome na vrijeme u kojemu je živjela ta svetica, dodavši kako je njezin prvi dio života obilježen vremenom režima i terora protiv kršćanstva i Crkve, a od 313. godine razdobljem vjerske tolerancije i poštivanja vjerskoga uvjerenja.

Govoreći o vjerskoj toleranciji, nadbiskup je istaknuo važnost slobodnoga ispovijedanja vjere. „U slobodnom ispovijedanju vjere sveci su nam primjer na koji način smo pozvani svjedočiti vlastito kršćansko uvjerenje i kršćansku pripadnost. Isus Krist Spasitelj je cijeloga svijeta. Carevi i režimi mijenjaju se, dolaze i odlaze, neki su bili čak teroristički opredijeljeni prema ljudskim savjestima, neki malo manje, ali mnogo puta vrlo opresivno djelujući prema ljudskim savjestima. S druge strane, dolaze razdoblja slobode. Odgovornost u slobodi bitna je oznaka kršćanskoga sveca. Kršćanski svetac odgovorno živi slobodu svoga kršćanskoga identiteta”, poručio je mons. Vukšić.

U tom kontekstu upozorio je na opasnost da se sloboda pretvori u neodgovorno ponašanje, rekavši pritom: „Nasljedujući primjer svetice iz dalekih vremena čuvajmo se da sloboda ne ode u anarhiju. Granica između onoga što se zove odgovorna sloboda i onoga što se zove gubitak slobode u apsolutiziranju pojedinačnih prava, skliska je. Dogodi se vrlo lako da se iz onoga što se zove odgovorna sloboda prijeđe u neodgovornu anarhiju. Sveci su ostvareni kršćani. Molimo zagovor svetice da nam pomogne u razdoblju tolerancije i slobode biti odgovorni kako bismo mogli rasti u vlastitoj svetosti”, poručio je vjernicima u homiliji vrhbosanski nadbiskup koadjutor.

Crkvena proslava nebeske zaštitnice nastavljena je, zatim, svečanim ophodom s kipom sv. Jelene ulicama mjesta. Pjevanje na misi župne svetkovine i za ophoda predvodio je gostujući zbor iz Župe sv. Jeronima u Pučišćima. Zborom je ravnala s. Danijela Mihić. Slavlje svetkovine završilo je zdušnim pjevanjem himne „Lijepa naša” pred župnom crkvom, odakle je mons. Vukšić vjerničkom mnoštvu udijelio biskupski blagoslov.