Budi dio naše mreže
Izbornik

Vivodina svečano proslavila Lovrenčevo 

Vivodina (IKA)

Župa sv. Lovre na Vivodini tradicionalno je 10. kolovoza vrlo svečano proslavila blagdan nebeskog zaštitnika sv. Lovre svečanom koncelebriranom misom koju je predslavio umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac. 

Govoreći o liku sv. Lovre biskup Jezerinac se nadovezao na čitanje o pšeničnom zrnu koje ako ne umre ne daje rod, odnosno sv. Lovro je mučeničkom smrću od strane cara Valerijana postao sjeme budućih kršćana. Tako je i naša sloboda plaćena krvlju branitelja koji su prihvatili sudbinu zrna. Poput pšeničnom zrna bio je i kardinal Stepinac, što je na njegovoj beatifikaciji istaknuo 1998. godine papa Ivan Pavao II. Sv. Lovro bio je proganjan za cara Valerijana a na pitanje sudca istražitelja gdje je blago Crkve, uprti prst u siromahe te je rekao “Evo blaga Crkve!” Nakon toga je bio mučen, te spaljen na roštilju. To je pokazatelj da čovjek osim tijela ima i dušu, a kao izgubi život zbog tijela, imati će vječni život. „I danas je prisutan duh cara Valerijana kao i ostaci bivšeg sigurnosnog sustava. Takvi nas nazivaju katoličkim talibanima jer se borimo za život nerođene djece i kritiziraju nas kao što su bili kritizirani prvi kršćani. Spas današnjeg svijeta ne će doći od ideologija već od okretanja živom Bogu uz jaku vjeru. Potrebna nam je vjera u Isusa Krista živoga i uskrsloga,“ zaključio je biskup Jezerinac te zaključio da primjer sv. Lovre govori da Bog u pojedinim vremenima poziva ljude na junaštvo, a sv. Lovro je najbolji primjer kako se živi vjera.

Među jedanaestoricom koncelebranata bili su domaći župnik Andrija Markač, čuvar Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, ozaljsko-lipnički dekan preč. Željko Ivan Bakšić i dugoreško-mrežnički dekan preč. mr. Kristijan Gatarić. Pjevanje je predvodo župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratknju Anite Obradović Grijak. Među mnoštvom vjernika od kojih je veći dio Vivodinaca koji su za taj blagdan došli iz prekomorskih zemalja, Kanade, SAD-a i Australije kao i europskih zemalja, bilo je i hodočasnika iz susjednih župa, a među njima i gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak, načelnik Krašića Josip Petković Fajnik kao i načelnik PU Karlovačke Darko Car.

Župnik Markač na kraju je zahvalio svim dionicima slavlja a svećenici su nakon  mise obavili pobožni ophod oko oltara.