Budi dio naše mreže
Izbornik

Vizitacija dominikanskih samostana u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Vizitatori Hrvatske dominikanske provincije Učitelj reda fr. Gerard Francisco Parco Timoner III. u pratnji vikara fr. Pabla Carlosa Sicoulya i sociusa za apostolski života fr. Florentina Boloa stigli su u utorak 30. svibnja u samostan Kraljice sv. Krunice u Zagrebu, koji je ujedno sjedište Provincije te njezina Studentata.

Bratsku dobrodošlicu iskazali su im provincijal fr. Slavko Slišković i samostanski prior fr. Ivan Marija Tomić.

Radni dio vizitacije počeo je u srijedu 31. svibnja nakon zajedničke jutarnje molitve. Učitelj reda održao je Samostansku skupštinu u samostanu Kraljice sv. Krunice, dok su vikar i socius bili na skupštini samostana bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Pešćenici.

Priori fr. Ivan Marija Tomić i fr. Anto Gavrić predstavili su vizitatorima svoje zajednice dok su oni objasnili narav, smisao i ciljeve vizitacije. Uslijedio je razgovor na temelju ranije poslanih upitnika o stanju u zajednicama i provinciji uz aktivno sudjelovanje sve braće.

Nakon zajedničkog sastanka upriličeni su pojedinačni susreti s vizitatorima. Svi članovi zajednica imali su prigodu razgovarati s jednim ili dvojicom članova Generalne kurije te iznijeti svoja razmišljanja i postaviti pitanja.

Kao znak važnosti koju Red propovjednika posvećuje odgoju i obrazovanju u popodnevnom dijelu dana organiziran je susret s braćom u početnoj formaciji. U otvorenom i bratskom ozračju studenti su mogli osobno upoznati Učitelja reda i iznijeti svoja razmišljanja, uputiti na poteškoće i razmijeniti iskustva. Dogovoren je i nastavak susreta za idući dan s fr. Pablom i fr. Florentinom kako bi se braća studenti dodatno upoznali s mogućnostima intelektualnog usavršavanja i bogatim iskustvima bratskoga života u Redu, izvijestila je Hrvatska dominikanska provincija.