Budi dio naše mreže
Izbornik

Vjerski odgoj u vrtićkim skupinama u online programu

Dubrovnik (IKA)

Kako se brojne aktivnosti u ovom vremenu pandemije događaju putem interneta i Vjerski odgoj u vrtićima u kojima postoji na području Dubrovačke biskupije provođen je kroz prigodni online program.

U svibnju, mjesecu posvećenom Blaženoj Djevici Mariji, upoznavalo se, na način prilagođen dobi, s Majkom Božjom kao i sa Svetom Obitelji Isusa, Marije i Josipa. Malenima su ponuđene priče, crtići, prijedlozi za kreativni likovni rad te druge metode pomoću kojih su, uz pomoć roditelja, teme mogli povezivati s onim što već uočavaju i prepoznaju u svom životu poput svoje majke, obitelji i sl.

Na mrežnoj stranici Dječjih vrtića Dubrovnik u rubrici Vjerski kutak objašnjeni su ciljevi i dobrobit ove vrste odgoja, a dat je i pogled na vjerski odgoj pa se, među ostalim, može pročitati: „Primarni cilj vjerskog odgoja nije da dijete postane religiozno, nego da rano djetinjstvo proživi pozitivno i što bogatije, da stekne povjerenje, optimističan stav prema životu, da se izgradi kao osoba i da uspostavi pozitivne odnose sa sobom, bližnjima, svijetom i Bogom. Boga, Isusa iz Nazareta, objavljuje kao ljubav, a ljubav je djetetu potrebnija od majčina mlijeka“.

Roditelji također imaju mogućnost da se svakog utorka putem web-a DV Dubrovnik uključe i sudjeluju u aktivnostima.

U pripremi i realizaciji ovog online programa sudjeluju odgojiteljice Martina Franičević Feregja, Dubravka Kalinić i Marijana Obradović, odgojiteljice koje su završile program katehetskog doškolovanja, koje inače u vrtiću provode vjerski odgoj i imaju kanonski mandat.