Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Milan Stipić na ređenju biskupa Sajea u Novom Mestu

Mirna Peć (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić sudjelovao je u nedjelju 26. rujna 2021. na biskupskom ređenju novoga biskupa Novoga Mesta Andreja Sajea, u mjestu Mirna Peć u Sloveniji, izvijestili su iz Križevačke eparhije.

Slavlje je održano u svečano urešenoj župnoj crkvi sv. Kancijana, a sudjelovali su brojni svećenici i vjernici. Glavni zareditelj bio je umirovljeni novomeški biskup Andrej Glavan, a suzareditelji apostolski nuncij u Republici Sloveniji mons. Jean-Marie Speich i krško-celovečki biskup Jože Marketz.

Na svečanosti su sudjelovali svi slovenski biskupi, kao i križevački biskup Milan Stipić čija se eparhija proteže i na Republiku Sloveniju.

U homiliji je apostolski nuncij Speich izložio bitne značajke biskupske službe, kao i posebno poslanje mjesnoga biskupa u Crkvi u Sloveniji danas.

Mons. Milan Stipić je zajedno s drugim biskupima položio ruke na novoga biskupa te je zajedno s grkokatoličkim svećenicima o. Mihajlom Hardijem i o. Ivanom Skalyivskim, koji djeluju na području Slovenije, u ime Križevačke eparhije čestitao novom biskupu na imenovanju i posvećenju.

Novozaređeni biskup Saje ima 55 godina, završio je teološki studij u Ljubljani, a magistrirao je i doktorirao u Rimu iz područja crkvenoga prava. U dosadašnjim službama istaknuo se na području pravnog, pedagoškog i pastoralnog djelovanja. Biskupiju će službeno preuzeti u utorak 28. rujna tijekom svečanog slavlja mise u 18 sati, kada će ga u novomeškoj katedrali svečano postaviti ljubljanski nadbiskup i metropolit Stanislav Zore.

Križevačka eparhija na području Slovenije ima nekoliko župa i dobru suradnju sa slovenskim biskupima i svećenicima, osobito na područje biskupije Novo Mesto. Odnedavno je započelo i redovito bogoslužje za grkokatolike u Ljubljani.

Vladika Stipić susreo se i s umirovljenim biskupom Glavanom i u toj prigodi mu se zahvalio za dobru suradnju.