Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Bulat: Ključ za razumijevanje kršćanskog života

Osijek (IKA)

Biblijsko-molitvena večer pod vodstvom vlč. Krešimira Bulata održana je 25. siječnja u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.

Sudionici su promišljali o ulomku Prve poslanice Korinćanima (1Kor 7,29-31) odnosno na temelju drugoga liturgijskog čitanja treće nedjelje kroz godinu B. Uvodeći u temu, vlč. Bulat predstavio je Korint i život u Korintu u vrijeme kada je u njemu boravio sv. Pavao – od 50. do 52. godine poslije Krista. Podsjetio je na uzrečicu „Živjeti po korintski“ koja je označavala raskalašen život u tom mjestu te rekao: „Zato je ova poslanica korisna i zanimljiva jer nam živo pokazuje probleme s kojima se susreće kršćanstvo kada se ono nastoji živjeti u poganskoj kulturi. Naravno, pokazuje i sredstva kojima se treba poslužiti da bi se riješilo te probleme“.

Rekao je zatim kako je navedeni ulomak prijelaz između pouke o braku i robovima na pouku o muškarcima i ženama koji iz vjerskih razloga ne sklapaju braka, žive uzdržljivo i nastoje intenzivnije služiti Bogu u ljudskoj braći i sestrama. „Čini se da su se Korinćani savjetovali s Pavlom o svakodnevnome životu, posebno o bračnom životu. Međutim, Pavao ovdje, u ovom odlomku, ne daje praktične upute nego pruža ključ za razumijevanje kršćanskog života. Kakvo god bilo naše životno stanje i opredjeljenje, treba ga promatrati pogleda uprtog u Kraljevstvo Božje. Apostol ne daje moralnu pouku nego radost postaje znakom ispravnog življenja. Ono što te čini istinski radosnim i sposobnim naviještati radosnu vijest, ispravno je, pa bio oženjen ili neoženjen, bogat ili siromašan. Nema uniformnosti i krutih pravila, premda su ih možda samo Korinćani, kao i mnogi današnji vjernici, očekivali. I nama je ostavljen putokaz da sve što činimo promatramo u perspektivi Kraljevstva Božjega. Trenutačni svijet ne napuštamo, ali u njemu na drukčiji način živimo, pa ga na taj način i mijenjamo“, poručio je između ostaloga vlč. Bulat.

Susret je zaključen molitvenim zazivima: za međusobno poštovanje i uvažavanje bližnjih, bolje razumijevanje i izvršavanje Božje riječi, pravilno služenje zemaljskim stvarima, bolje međusobne odnose te da i radosti i žalosti života budu Bogu na slavu.

Sljedeća biblijsko-molitvena večer održat će se 8. veljače u 19.30 sati.