Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Ivan Grbešić predvodio duhovnu obnovu u Ludbregu prve nedjelje u ožujku

Ludbreg (IKA)

Duhovnu obnovu u ludbreškom svetištu Krvi Kristove Prve nedjelje u ožujku (3. ožujka) održao je vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupskome bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, objavio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Kao polazište svojeg promišljanja uzeo je 24. stih iz Psalma 139: „Povedi me putem vječnim!“, no osvrnuo se i na rečenicu prije ove koja glasi: „Pogledaj, ne idem li putem pogubnim…“ Vlč. Grbešić upozorio je da Sotona kao pali anđeo, koji se pobunio protiv Boga, djeluje u svijetu i želi ljude odvući od puta koji vodi u Nebo, privlačeći ih zamamnim ponudama ovoga svijeta te ih u konačnici strovaliti u vječnu propast. Istaknuo je kako će svaki čovjek vječnost provesti ili u raju ili u paklu, prema nauku Katoličke Crkve. Zato nam Bog po Crkvi daruje vrijeme korizme, koje je osobito milosno vrijeme, vrijeme obraćenja.

Dok s jedne strane zli duhovi na razne načine napastuju čovjeka, s druge strane nebrojeni sveci koji su već u nebu pomažu nam na našem putu, oni su naši „navijači“, hrabre nas da idemo putem koji vodi u vječnu Radost.

Tri su temeljna stupa na kojima su sveci gradili svoj život: Riječ Božja, Euharistija i Blažena Djevica Marija. Voditelj duhovne obnove u vezi svakog od ovih stupova svetog života dao je lijepe poticaje kako bismo ih ozbiljnije shvatili i u životu ih primjenjivali. Tako je u vezi Biblije spomenuo primjer jedne obitelji koju poznaje, gdje otac sa svojim sinovima prije spavanja pročita jedan odlomak iz Svetog Pisma te često ostane zatečen načinom na koji njegova djeca doživljavaju riječ Božju. Potaknuo je sudionike duhovne obnove da često uzimaju u ruke Sveto Pismo i rado ga čitaju, jer je ono poput kompasa koji nas vodi prema Nebu.

Nadalje, kroz određena iskustva iz života svete Faustine Kowalske, vlč. Grbešić potaknuo je okupljene da pristupaju Euharistiji s punom sviješću o veličini Onoga koga u svetoj Pričesti primaju te da mole za svećenike koji slave Euharistiju, jer će upravo zbog toga što drugima dijele sakrament spasenja biti na posebnoj meti Zloga. Konačno, voditelj duhovne obnove istaknuo je ulogu Blažene Djevice Marije u vjerničkom životu, citirajući teologa iz 17. stoljeća koji je već tada rekao da se Marija ukazuje na raznim mjestima zato da bi pripremila čovječanstvo na drugi Kristov dolazak. A tko Mariju ljubi, taj se ne gubi.

Nakon nagovora, program je nastavljen pobožnošću križnog puta, zatim svetom misom i euharistijskim klanjanjem. Cijeli program glazbom je animirao zbor mladih ”Trinitas”.