Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Ivan Kramar proslavio 50. obljetnicu svećeništva

Žbandaj (IKA)

Vlč. Ivan Kramar, svećenik Porečke i Pulske biskupije i župnik župa Baderna i Žbandaj, proslavio je u srijedu 26. lipnja, o svetkovini sv. Ivana i Pavla mučenika u Žbandaju, 50. obljetnicu svećeništva. Sveti Ivan i Pavao, mučenici su zaštitnici župe Žbandaj, u Porečkom dekanatu.

Misno slavlje predvodio je zlatomisnik, a propovijedao je vlč. Janez Barborič, kapelan u Poreču. Uz slavljenika i propovjednika koncelebrirali su: vlč. Josip Kalčić, vlč. Stipan Bošnjak, vlč. Ivan Princ, vlč. Ivica Butković, vlč. Marijan Kancijanić te kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić.

Vlč. Barborić u homiliji podsjetio je da su sveci zaštitnici te župe, Ivan i Pavao mučenici, dali svoj život zbog vjernosti Kristu, u 4. stoljeću, za vladavine cara Justinijana, koji je htio vratiti poganstvo. Oni su bili svjesni da je život koji dolazi od Boga daleko vrjedniji od ovozemaljskog života. Bog nam želi dati pouzdanje koje su imali mučenici, istaknuo je propovjednik. Rekao je nadalje kako je slavljenik sebe stavio u službu Božju, preko njega je Riječ Božja dolazila ljudima, u svim župama gdje je služio.

Na kraju misnoga slavlja kancelar Biskupije prenio je slavljeniku čestitke i zahvale porečkog i pulskog biskupa Dražena Kutleše, te mu uručio prigodnu zlatnu plaketu povodom toga visokog jubileja. Prigodnim čestitkama, u stihovima, vlč. Kramaru potom se obratila i predstavnica župe Žbandaj.

Vlč. Kramar u završnom obraćanju podsjetio je da je prije pedeset godina primio red prezbiterata zajedno s vlč. Antunom Kolićem. Izrazio je zahvalnost Bogu koji ga je pozvao u svećenički stalež, svojim pokojnim roditeljima koji su ga odgajali u veoma teškim vremenima, no unatoč tome su mu uspjeli priuštiti školovanje, a nadasve im je zahvalio jer su mu svojim životnim primjerom svjedočili vjeru u Boga. Zahvalio je rodbini, prijateljima, župljanima, zboru na svim molitvama i podršci tijekom života te svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji proslave.

Vlč. Ivan Kramar rođen je 1. studenoga 1941. u Labinu, od oca Ivana i majke Josipe, r. Kuzma, kao prvo od troje djece. Brat i sestra preminuli su u prvoj godini života. U Biskupijskom sjemeništu u Pazinu bio je od 1958. do 1962., kada je položio i ispit zrelosti. Filozofsko teološki studij započeo je u Pazinu, nastavio u Zadru te dovršio u Rijeci 1969. godine, kada je i diplomirao s radom na temu „Protestantizam u Istri“. Za đakona ga je zaredio riječki nadbiskup Josip Pavlišić u ožujku 1969. godine, a red prezbiterata primio je po rukama porečkog i pulskog biskupa Dragutina Nežića u lipnju iste godine. Kao svećenik bio je na službi u Kašćergi, Zamasku, Sv. Ivanu od Šterne, Taru i Novoj Vasi a sada je župnik u Baderni i Žbandaju gdje je odlučio proslaviti svoju zlatnu misu.

Mnoštvo žitelja Žbandaja, ali i vjernika iz okolnih župa, kao i iz župa gdje je vlč. Kramar prethodno služio, koji su se okupili na toj misi, neupitni su pokazatelj kako se u njegovu životu i djelovanju obistinila misao iz poslanice Hebrejima koja se koristi za svećenike „uzet iz naroda i postavljen za narod“ (Heb 5,1), očito je da je u svome služenju bliz i drag narodu kojemu je poslan.