Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Kaurin održao predavanje „Brak na papiru ili bez papira“

Osijek (IKA)

U organizaciji udruge Duhos u utorak, 7. prosinca u osječkoj Župi Sv. Ćirila i Metoda održano je gostujuće predavanje na temu „Brak na papiru ili bez papira“, vlč. Nikole Kaurina, upravitelja Župe sv. Marka u Trnjanima.

Susret je počeo uvodnom molitvom. Vlč. Kaurin osvrnuo se na postojanost braka kao jedne od najstarijih institucija na svijetu koja je prisutna u svim kulturama i nacijama. S obzirom da se brak definira kao zakonom uređena životna zajednica muškarca i žene, vlč. Kaurin naglasio je kako se brak bez papira, odnosno pravnog dokumenta, ne može nazvati brakom. Istaknuo je kako za svakog kršćanina postoje tri opcije, a to su ženidba, duhovni poziv ili samački život. Nadalje, osvrnuo se na važnost sakramenta ženidbe kod kršćana kao sredstva kojim se postiže spasenje i koje bi trebalo biti važnije od braka kao institucije. Napomenuo je kako se danas često olako ulazi u brak te se ne shvaća prava vrijednost sakramenta ženidbe. Kao temelj braka izdvojio je dobru komunikaciju između supružnika te naglasio važnost same pripreme za brak, ‘hodanje’, upoznavanje, kao i traženje pravih vrijednosti kod osobe.

Uslijedilo je svjedočanstvo Danijele Marić koja je ukratko opisala svoje petogodišnje iskustvo u braku. Brak s Kristom ili bez Krista, izdvojila je kao glavnu razliku pojma braka te istaknula tri najvažnije stvari u svom braku: molitvu, duge i iskrene razgovore te bračno darivanje.

Nakon predavanja i svjedočanstva, uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Kaurin, a susret je završio zajedničkim druženjem u prostorijama župe.