Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Krunoslav Kolar: Sv. Ivan Pavao II. je sv. Antun 21. stoljeća

Zagreb (IKA)

U emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija u utorak 20. listopada gostovao je župni vikar u Župi sv. Petra u Zaprešiću vlč. Krunoslav Kolar, autor novoobjavljene knjige „Sveti Ivan Pavao II. – Život i molitve“.

Vlč. Kolar priredio je knjigu u godini 100. obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II. kao osobni zavjetni i zahvalni dar svetom Papi.

Rekao je da je knjigu brzo priredio – od spomendana Gospe Snježne 5. kolovoza do spomendana BDM Kraljice 22. kolovoza. Nakon što je u srpnju bio na hodočašću u Poljskoj došao je na ideju o pripremanju knjige jer na hrvatskom jeziku još nisu bile skupno objavljene molitve sv. Ivanu Pavlu II. Predgovor je napisao na blagdan Rođenja BDM 8. rujna. Tako je nastajanje knjige obilježila Blažena Djevica Marija, kao i život svetoga Pape, istaknuo je vlč. Kolar, dodavši da su zasigurno oboje pomogli da sve tako brzo završi.

Kao izvore koristio je mrežne stranice te molitvenike na engleskom i poljskom jeziku.

Knjiga sadrži i liturgijski obrazac za misu s prigodnim čitanjima kao i za liturgiju časova o slavlju sv. Ivana Pavla II. Prvotno to nije namjeravao uvrstiti u svoje djelo, ali je poslušao poticaj drugih svećenika koji su mu rekli da bi im to tako sabrano i objavljeno bilo od koristi.

Na kraju knjige nalazi se svjedočanstvo u kojem vlč. Kolar opisuje kako je mnogo puta dosad iskusio „moćni zagovor“ sv. Ivana Pavla II. „On je odlaskom s ovoga svijeta ušao u moj život“, rekao je, dodavši da se upravo u to vrijeme premišljao oko svoga životnog poziva. Od svog kuma dobio je na dar hodočašće na beatifikaciju u Rim. Tada mu je uz njegov sarkofag u bazilici sv. Petra povjerio da sve vodi.

Posvjedočio je kako mu se redovito moli istaknuvši da „ono što je sv. Antun bio u 13. stoljeću, to je Ivan Pavao II. u 21. stoljeću. Doista mogu reći – čudotvorac.“

Ustvrdio je da ga nakon mnogih pročitanih knjiga o sv. Ivanu Pavlu najviše fascinira što se u situaciji u kojoj je bio pritisnut mnogim nevoljama i imao sve preduvjete da postane ateist odazvao Bogu i postao svećenik.

Spomendan sv. Ivana Pavla II. je u listopadu – marijanskom mjesecu, a vlč. Kolar spomenuo je i da je rođen u drugom marijanskom mjesecu – svibnju. Bio je pravi „Marijin sin“. Već kao dječak nosio je medaljicu Gospe Karmelske, a poznato je i da mu je papinsko geslo bilo „Sav tvoj Marijo“ te je preživio atentat na spomendan Gospe Fatimske.

Knjigu je izdala Naklada Benedikta koja nema svoje knjižare, ali se može nabaviti u drugim knjižarama i preko mrežne knjižare ili na adresu e-pošte naklada@naklada-benedikta.hr.