Budi dio naše mreže
Izbornik

Andrijaševci: Vlč. Marko Obradović predslavio mladu misu

Andrijaševci (IKA)

Novozaređeni svećenik Đakovačko osječke nadbiskupije vlč. Marko Obradović proslavio je u nedjelju 25. srpnja u svojoj rodnoj Župi sv. Andrije apostola u Andrijaševcima mladu misu.

Mladomisničko slavlje Pod geslom „Što god učiniste jednomu od moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,40) započelo je na pragu obiteljskog doma, roditeljskim blagoslovom oca Miljenka i majke Branke. U ime župljana pozdravnu riječ uputila je Josipa Jurković.

Slijedila je procesija kroz ulice mjesta, u kojem su gotovo sve kuće bile okićene slavonskim ručnim radovima. U procesiji su uz mladomisnikovu rodbinu i prijatelje te svećenike išla dvadesetorica bogoslova, ministranti, prvopričesnici i vjernici odjeveni u narodne nošnje.

U crkvenom dvorištu, gdje su se okupili brojni župljani župe Andrijaševci i župe Rokovci te vjernici iz Slavonskog Broda i Dalmacije, bio je okićen vanjski oltar na kojem je vlč. Marko prikazao svoju prvu misnu žrtvu.

Pozdravnu riječ mladomisniku na početku mise uputio je župnik Đuro Blumenšajn iskazavši radost cijele župne zajednice. Poželio mu je da svoje poslanje vjerno ispuni. „Budi dobar i svet svećenik i dopusti Bogu da preko tebe djeluje. Budi njegova produžena ruka kako bi svatko kome sretneš preko tebe osjetio Božju ljubav, dobrotu i milosrđe. Mladomisničko geslo neka bude pokretač u tvom svećeničkom radu i životu. Znaj da te tvoje selo iskreno voli. Ovdje će uvijek biti tvoj dom u kojem ćeš naći odmor i mir. Naše će te molitve uvijek pratiti kako bi ostao sretan i zadovoljan u svom pozivu a na tvom licu odsijevala vedrina, osmijeh i radost“, rekao je župnik Blumenšajn.

Osim župnika Blumenšajna, suslavilo je još dvadesetak svećenika, među kojima domaći sin vlč. Vladimir Delić, dekan Vinkovačkog dekanata preč. Ante Šiško te trojica ovogodišnjih mladomisnika Đakovačko-osječke nadbiskupije: Bruno Diklić, Krešimir Iljazović i Robert Erk. Ceremonijar na misi bio je bogoslov Nikola Klemen.

Propovijedao je župni vikar Župe Presvetog Srca Isusova u Splitu don Slavko Volarević. Vjernicima je posvijestio kako su na ovome svijetu Božjim promislom te im je Bog od postanka svijeta pripravio svoje Kraljevstvo, što govori da njihov život ima takav smisao da ga ništa ne može poljuljati.

Pojašnjavajući mladomisniku njegovo geslo uzeto iz Evanđelja po Mateju, propovjednik je poručio: „ Ti si Marko ove riječi uzeo za svoje mladomisničko geslo, kao riječ koju ćeš nositi sa sobom kamo god budeš išao. Kad si ti uzeo nju, uzela je i ona tebe, jer Riječ Božja uvijek nosi nas i daruje nam život. Ona nije program koji treba provesti u život, kao da mi spašavamo sami sebe, nego je ona sam život koji nosi nas i spašava nas od smrti. Zato se drži ovih riječi, neka ti one uvijek odzvanjaju u srcu. One ti kažu da onaj Krist koji je s nama u kruhu i vinu na oltaru u euharistiji, isti je On s nama u bratu i sestri koji su u nemoći, u potrebi u muci, nevolji, koji su gladni žedni, stranci, goli, bolesni i u tamnici… Stoga kad zanemarimo njih, zanemarili smo istoga onoga Krista, jer On nam govori što god učiniste jednom od moje najmanje braće meni učiniste. Zato nitko od nas ne bi smio zaboraviti ovu životnu istinu – da nam euharistija bude život, a naš život da bude euharistija za čitav svijet, da molimo i prepoznajemo braću i sestre u nevolji. Poučeni sv. Pavlom pozvani smo neprestano umirati grijehu, umirati brizi samo za sebe, a živjeti za druge, za braću i sestre u potrebi, za Krista.“

Vjernike je pak pozvao da mole za svoje svećenike, a svećenike da mole za narod, naglasivši da molitvom posvećuju jedni druge i vode u Kraljevstvo Božje.

U ime župljana čestitke mladomisniku uputio je član župnog vijeća Antun Pažin.

U zahvalnom govoru na kraju mise mladomisnik je zahvalio Gospodinu za dar svećeništva, roditeljima na daru života, svojim djedovima, bakama – mrtvima i živima te rodbini i prijateljima.

Zahvalu je uputio i župljanima na čelu sa župnikom Blumenšajnom i svima koji su ga molitvom pratili u svećeničkoj formaciji. Posebno im je zahvalio na zajedništvu, zauzetosti i svem trudu oko pripreme mlade mise.

Potom je zahvalio svima koji su ga molitvom i drugom potporom pratili u njegovoj svećeničkoj formaciji, svim odgojiteljima i profesorima u Zadarskoj i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, svećenicima i vjernicima Župe Gospe Brze Pomoći gdje je služio đakonski praktikum i nastavlja služenje kao župni vikar, te propovjednicima na trodnevnici i mladoj misi.

Zahvalu je izrekao i Općini Andrijaševci na čelu s načelnikom Antom Rajkovićem, Županiji Vukovarsko Srijemskoj na čelu sa županom Damirom Dekanićem te tvrtkama na svakoj pomoći u pripremi proslave mlade mise.

Posebno je zahvalio velikom pjevačkom zboru župe na čelu sa zborovođom Tomislavom Racom, koji su predvodili pjevanje na misi.

„Toliko je malo potrebno da se čovjek pokrene i ono dobro iz njega oslobodi. Ovaj događaj je pokazao koliko je naš Bog velik kada mu dopustimo da djeluje po našim srcima. Ovih dana i tjedana mlada misa smo bili svi mi. Toliko se zajedništva dogodilo, pozitivne klime, molitve. Mnogi su se ispovjedili i tako odlučili ovaj dan dočekati u milosti. Želim da nas ovaj osjećaj zajedništva uvijek prati, naročito kada dođu teški dani“, rekao je uz ostalo mladomisnik Obradović.

Zahvalu je zaključio molitvom za koju je poželio da obilježi njegovo svećeništvo: „Gospodine, učini me oruđem svoga mira: Gdje je mržnja, da donosim ljubav! Gdje je uvreda, da donosim praštanje! Gdje je nesloga, da donosim jedinstvo…“

Prisutna četvorica mladomisnika udijelili su vjernicima na kraju mise zajednički mladomisnički blagoslov.

Poslije mise mladomisnika, župnika i propovjednika te njegove roditelje dovezli su zaprežnim kolima do dvorane „Renić“, gdje su slavlje nastavili uz zajednički ručak kojim je ravnao vlč. Vladimir Delić.

Za slavlje mlade mise župna zajednica pripremala se trodnevnom duhovnom pripravom. Kao četvrti svećenik u 91 godini djelovanja župe, vlč. Marko je za propovjednike u trodnevnici pozvao je trojicu domaćih sinova. Mise su predvodili: u srijedu 21. srpnja – župnik Župe sv. Josipa Radnika u Osijeku vlč. Vladimir Delić; u četvrtak 22. srpnja – župnik Župe sv. Mihaela u Vignju (Pelješac) don Josip Mudri; u petak 23. srpnja župnik u HKM-u Dublin (Irska) vlč. Josip Levaković.

Mladomisnik Obradović predvodit će u ponedjeljak 26. srpnja u župnoj crkvi u Andrijaševcima euharistijsko slavlje s početkom u 20 sati.

Marko Obradović rođen je 8. lipnja 1991. u Vinkovcima od Miljenka i majke Branke. Uz sestru Ivu odrastao je u Župi sv. Andrije apostola u Andrijaševcima, gdje je odmalena počeo ministrirati. Osnovnu školu pohađao je u Andrijaševcima, a Jezičnu gimnaziju u Vinkovcima. Nakon srednje škole odlazi na studij geografije u Zadar gdje je završio preddiplomski studij.

Po završetku studija prijavio se u Zadarsku nadbiskupiju i započeo studij teologije u Splitu. Narednih pet godina proveo je u formaciji u Centralnom bogoslovnom sjemeništu. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu uspješno je diplomirao u rujnu 2019. godine. Pri kraju studija odlučio se vratiti u rodnu nadbiskupiju te je uputio molbu nadbiskupu đakovačko-osječkom Đuri Hraniću da ga primi kao svećeničkog kandidata Đakovačko-osječke nadbiskupije. Tako je narednu godinu proveo u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, a djelovao je i u Nadbiskupskom ordinarijatu.

Za đakona je zaređen 11. listopada 2020. u Đakovu. Na đakonskom praktikumu bio je u svetištu i Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, gdje će ostati na svojoj prvoj svećeničkoj službi kao župni vikar.