Budi dio naše mreže
Izbornik

Karlovac: Vlč. Renato Belčić predslavio misu u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa

Karlovac (IKA)

Hodočasničke srijede svetog Josipa nastavljaju se i tijekom ljetnih mjeseci u Hrvatskom nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu, a 22. lipnja misu je predslavio vlč. Renato Belčić.

Rektor svetišta mons. Antun Sente predvodio je pobožnost prije svete mise. Na početku misnog slavlja rekao je da su „22. lipnja sve oči uprte u Sisak“, dodavši kako je 22. lipnja 1593. godine kršćanska vojska pod zapovijedanjem hrvatskog bana Tome Bakača Erdödyja pobijedila Osmanlije i na taj način zaustavila njihovo prodiranje do Beča što im je bio konačni cilj. Upravo zbog toga taj je kraj dobio naziv „Predziđe kršćanstva“ jer je tu bila glavna crta obrane od tadašnjeg neprijatelja. S jedne strane branilo se kršćanstvo, a s druge islam je sve više napadao i osvajao. Kršćanska se vojska ujedinila i zadala teški poraz Osmanlijama u bitci kod Siska koja je trajala jedan sat. O važnosti tog događaja govore brojni tadašnji dokumenti i zapisi po čitavoj Europi. Zvona katedrala u europskim metropolama svakog su dana u četrnaest sati zvonila u znak zahvalnosti Bogu, a među njima i zvona zagrebačke i sisačke katedrale.

„Danas mi pred našim nebeskim zaštitnikom svetim Josipom čuvamo tu uspomenu i zahvaljujemo Bogu na toj slavnoj pobjedi, o kojoj svjedoči i nadgrobna ploča bana Bakača Erdödyja u zagrebačkoj katedrali na kojoj stoji natpis In Deo vincit – U Bogu pobijedih. Spominjući se te slavne pobjede danas molimo za mir čitave Europe“, rekao je mons. Sente.

Homiliju je izrekao predslavitelj, župnik Župe svete Barbare u Vrapču i Papin misionar milosrđa vlč. Belčić. Osvrnuo se je na važnost vođenja uzornog kršćanskog života te kazao kako se svi rađaju kao originali, ali nažalost mnogi umiru kao kopije. „Čija si ti kopija i imaš li hrabrosti slijediti ono što ti je Bog pripremio – vlastitu originalnost? Ovih su dana sparni i vrući dani i znamo koliko nam tada dobro dođe svježina. Ponekad i naša duša pod tiranijom našeg ega i zle volje ne može disati, kao ni mi tijekom ovakvih dana. Obnovimo savez s Gospodinom, tako da naša duša može ponovno slobodno komunicirati sa Stvoriteljem i spoznati svoju originalnost.“

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti župni zbor „Panis angelicus“ pod vodstvom Tomislava Čekolja.

Tijekom dana Josipovo svetište posjetili su župljani Župe svetog Kvirina iz zagrebačkog naselja Pantovčak predvođeni župnikom preč. Vladimirom Kerečenijem, dekanom Gornjogradskog dekanata, župljani Župe svetog Vida iz Vrbovca predvođeni župnim vikarom vlč. Mihaelom Hertarićem, župljani Župe svetog Šimuna i Jude Tadeja iz zagrebačkog naselja Markuševec sa župnikom vlč. Josipom Đurbekom te župljani Župe Blažene Djevice Marije Žalosne iz zagrebačkog naselja Špansko predvođeni župnim vikarom vlč. Lukom Tufekovićem.

Josipovo svetište u Karlovcu od jutarnje zornice u 6 sati do kasnih večernjih sati bilo je ispunjeno molitvom Josipovih štovatelja i hodočasnika.

Također, u subotu 18. lipnja u Josipovu su svetištu slavili euharistiju župljani Župe mučeništva Ivana Krstitelja iz Županje predvođeni svojim župnikom vlč. Robertom Jugovićem, župljani Buzetskog dekanata predvođeni župnicima vlč. Josipom Mašinom i vlč. Jeronimom Jokićem te župljani svetog Mateja iz Mostara predvođeni svojim župnikom don Tomislavom Ljubanom.