Budi dio naše mreže
Izbornik

Voditelj Pučke kuhinje fra Vladimir Vidović: „Pozvani smo pokazati onu djelatnu kršćansku ljubav”

Zagreb (IKA)

Uoči početka humanitarne akcije „Obrok za obrok” koju već četvrtu godinu za redom organiziraju franjevci konventualci na zagrebačkom Svetom Duhu, voditelj Pučke kuhinje fra Vladimir Vidović je 30. studenog u emisiji „Aktualno” Hrvatskog katoličkog radija komentirao aktualno stanje i potrebe korisnika.

„Volio bih jedanput doći ovdje na Hrvatski katolički radio i reći: evo, napokon smo riješili problem siromaštva, problem gladi, problem onih koji su u potrebi, no nažalost nemam takve vijesti. Nemam takve informacije”. Dok su prije pandemije pripremali 300-injak obroka dnevno, već tri godine je taj broj povećan na 400 toplih obroka, rekao je voditelj Pučke kuhinja na Svetom Duhu fra Vladimir Vidović.

Franjevci konventualci svojom akcijom „Obrok za obrok” pod geslom „Pojedi dobro jelo i učini dobro djelo” omogućuju da građani probaju niz obroka kod adventske kućice „Kod fratara”, a svi prikupljeni prihodi namijenjeni su upravo za potrebe Pučke kuhinje.

Adventska kućica će i ove godine biti u prostoru ispred Pučke kuhinja na zagrebačkom Svetom Duhu od 30. studenog do 22. prosinca, a radno vrijeme će biti od 16 do 22 sata.

„Meni je osobno cilj, a i svim mojim suradnicima i svima onima koji su uključeni u aktivno djelovanje Pučke kuhinje, upravo u ovom mjesecu, u mjesecu kada se pripremamo za svetkovinu Božića, staviti naglasak upravo na te ljude o kojima redovito nitko ne brine, ne razmišlja – mi smo s njima svaki dan cijele godine izuzev nedjelje – i zapravo, povećati svijest kod naših drugih braće i sestara, kod građana, da postoje takvi ljudi iz različitih životnih okolnosti, iz različitih situacija su došli. Oni su u potrebi, mi smo pozvani njima pomoći, pokazati onu djelatnu kršćansku ljubav na jedan vrlo konkretan način, pripremajući topli obrok i da jednostavno nahranimo gladnoga”.

U ponudi adventske kućice „Kod fratara” bit će samostanska sarma, domaće kobasice, fritule, kuhano vino i pivo. Također će se moći nabaviti med, medenjaci i samostanski likeri. Četvrtkom će u ponudi biti grah, a petkom krpice sa zeljem kao posno, tj. vegetarijansko jelo.

Pučka kuhinja na Svetom Duhu redovito priprema oko 400 toplih obroka dnevno. „Meni je želja i kroz ovu humanitarnu akciju da zaista taj Sveti Duh, odnosno konkretno ta Pučka kuhinja postane zaista mjesto susreta i hrana gdje će se dijeliti, gdje će se darovati Isus Krist koji se utjelovio za svakoga od nas bez iznimke”, poručio je fra Vladimir.