Budi dio naše mreže
Izbornik

Počinje humanitarna akcija „Obrok za obrok“

Zagreb (IKA)

Humanitarna akcija „Obrok za obrok“ u organizaciji franjevaca konventualaca sa zagrebačkog Svetog Duha, održat će se na prostoru ispred Pučke kuhinje na Svetom Duhu od četvrtka, 30. studenog 2023. do petka, 22. prosinca 2023. godine.

Geslo akcije je „Pojedi dobro jelo i učini dobro djelo“. Radno vrijeme adventske kućice „Kod fratara“ bit će od 16 do 22 sata.

U ponudi će biti samostanska sarma, domaće kobasice, fritule, kuhano vino i pivo. Također će se moći nabaviti med, medenjaci i samostanski likeri. Četvrtkom će u ponudi biti grah, a petkom krpice sa zeljem kao posno, tj. vegetarijansko jelo.

Pučka kuhinja na Svetom Duhu redovito priprema oko 400 toplih obroka dnevno. „Pomoć svih ljudi itekako nam je potrebna. Zahvalni smo na svakom daru koji dobijemo od naših dragih dobročinitelja“, kazao je voditelj Pučke kuhinje fra Vladimir Vidović. Kupnjom obroka osigurat će se obrok za potrebite u Pučkoj kuhinji.

Humanitarnu akciju „Obrok za obrok“ franjevci su pokrenuli prvi put 2018. godine na zagrebačkom Zrinjevcu. Prije tri godine organizirali su akciju na Svetom Duhu ispred Pučke kuhinje gdje će se i ove godine nalaziti adventska kućica. Upravo prostor ispred Pučke kuhinje na kojem se svakodnevno dijeli besplatni topli obrok za one koji su u potrebi izabran je kao idealno mjesto održavanja humanitarne akcije „Obrok za obrok“.

„‚Velika rijeka siromaštva prolazi našim gradovima i buja do točke izlijevanja. Tolike su potrebe naše braće i sestara koji mole za našu pomoć, potporu i solidarnost. Užurbanost, ta svakodnevna čovjekova suputnica, sprječava nas da zastanemo, pomognemo i pobrinemo se za drugoga. Prispodoba o milosrdnom Samarijancu nije priča o prošlosti, već propituje sadašnjost svakoga od nas‘“, citirao je fra Vladimir riječi iz poruke pape Franje za VII. Svjetski dan siromaha – Ne okreći lica od siromaha te poručio: „Hvala što nas podržavate sve ove godine, činite to i dalje, uvijek, s ljubavlju. Naša ljubav prema siromasima neka bude djelotvorna, konkretna, kreativna, dosjetljiva i solidarna. S izrazima velike zahvalnosti želim Vam obilje Božjeg blagoslova i uspjeha u radu.“