Budi dio naše mreže
Izbornik

Vodnjan: Znanstveni skup u povodu 700. obljetnice slike „Blaženi Leon Bembo"

Vodnjan (IKA)

Stručni skup nastavnika i studenata Diplomskog studija povijesti umjetnosti pri Filozoskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci o 700. obljetnici slike „Blaženi Leon Bembo“ venecijanskog slikara Paola Veneziana iz 1321. održan je u petak 20. svibnja u bivšoj Vjenčanoj sali u u Vodnjanu. 

Na skupu je sudjelovalo desetero predavača: prof. dr. sc. Luca Malatesti, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta u Rijeci; Adrijan Štivić, predsjednik studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Rijeci; mons. Marijan Jelenić, župnik sv. Blaža u Vodnjanu; prof. dr. sc. Nina Kudiš, Filozofski fakultet u Rijeci; Marin Bolić, Gaetano Gresler, slikar i kolekcionar, Luciana Fuks, Panel blaženog Leona Bemboa: izvorni smještaj i funkcija, Sanja Šteković, Slikarstvo u Veneciji prije Majstora Bogorodičine krunidbe iz 1324., Kritina Fuks, Tko je autor panela blaženog Leona Bemboa. Anna Maria Prendivoj, Tempera i pozlata: tehnika i stil Majstora Bogorodičine krunidbe iz 1324., Lara Blažina, Bogorodičina krunidba iz 1324 godine: paradigma majstorova opusa, te ponovno Nina Kudiš, Paneli Lazzara Bastianija i radionice.  

Župnik Jelenić govorio je o životu blaženoga Leona Bamboa koji je bio dvorski svećenik u Veneciji, Duždev duhovni pratilac u križarskoj vijni, četiri godine nadbiskup u gradu Modonu na poluotoku Peleponezu. Nakon četiri godine su ga heretici izranili. Čudom se domogao Venecije. Obitelj ga nije prepoznala i on se nastanio kao pustinjak na otočiću sv. Servola. Ondje je umro 1188.godine  i ondje je pokopan kao neznani siromah.

Nad njegovim se grobom 20 godina nakon smrti počelo pojavljivati čudesno svjetlo. I pod zemljom je nađen djelomično neraspadnut. Tijelo je odvedeno u crkvu Sv. Lovre u Veneciji. I kad je položeno u crkvu svi su bolesnici oko njega ozdravili. A slijepa je djevojka Catarina Franconellis zadobila vid što je uprizoreno na poliptihu. Zbog čudesa tijelo je, odlukom mletačkog patrijarha bilo izloženo u drvenom sarkofagu koji od diranja i ljubljena kroz 300 godina nestao, ali se sačuvao dragocjeni poklopac iz 1321. godine koji je bio povod skupa.

Popilptih se čuva u Zbirci sakralne umjetnosti župne crkve u Vodnjanu. Poliptih je bio na izložbi u Parizu 1971. i u Veneciji 1985. Slikar Lazzaro Bastiani je u 15. st. napravio kopiju poliptiha i dao urezati u drvo natpise o čudesima blaženoga Leona Bemboa. Tijelo se od 2012. čuva u mikroklimatskoj komori u Vodnjanu i uz ostale relikvije privlači veliku pozornost. Prema dokumetima, njemu su se u zagovor obraćale žene od neplodnosti i za zdravo potomstvo.