Budi dio naše mreže
Izbornik

Webinar „Obiteljske večeri“ posvećen poslijeporođajnoj tuzi i depresiji

Osijek (IKA)

Na sedmom webinaru novog ciklusa on-line predavanja „Obiteljske večeri“ u ponedjeljak 20. svibnja izlaganje „Poslijeporođajna tuga ili depresija: koje su razlike i što učiniti?“ održala je izv. prof. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, univ. spec. clin. psych. sa Sveučilišnog odjela za psihologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i predsjednica udruge Centar za reproduktivno mentalno zdravlje, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Webinar se održava u organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju Sveti Ivan Pavao II. i Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata, a ovoga puta okupilo se oko 15 sudionika.

Predavačica je predstavila osnovne razlike između poslijeporođajne tuge s kojom se nosi oko 50% rodilja i peripartalne depresije koja ima neke svoje specifičnosti. Sudionici su upoznati s najčešćim simptomima koji moraju biti prisutni gotovo svaki dan tijekom razdoblja od dva tjedna, pri čemu su najviše istaknuti umor, nedostatak energije, tjeskoba i briga te problemi koncentracije. Predavačica je sudionicima predstavila učestalost, negativne posljedice koje sa sobom nosi za samu majku, razvoj djeteta i partnerski odnos te prognozu samog tijeka i oporavka. Premda postoje učinkoviti tretmani kao što su lijekovi, psihoterapija i repetitivna transkranijalna magnetska stimulacija (rTMS), postoje i brojne prepreke u traženju pomoći u obliku psihosocijalnih, strukturalnih i instrumentalnih čimbenika. Kroz predavanje, sudionici su dobili i konkretne smjernice što je moguće učiniti pri suočavanju s peripartalnom depresijom, kako za zdravstvene djelatnike, tako i za trudnice i majke. Majke i trudnice tako mogu poduzeti različite tjelesne i ponašajne korake (redoviti obroci, spavanje, druženje, itd.) te određene psihološke korake (vrijeme za sebe, pohvale i nagrade, stručna pomoć) kako bi si pomogle u tim životnim situacijama.

Kroz predavanje je predstavljen i rad udruge Centar za reproduktivno mentalno zdravlje čiji je cilj upravo zaštita i unaprjeđenje zdravlja žena i njihovih partnera te roditelja i budućih roditelja. Djelatnosti putem kojih to nastoje postići su psihoedukacija javnosti, psihološko savjetovanje žena i parova te psihoedukacija zdravstvenih radnika.

Zaključeno je kako je moguće i nužno uvesti brojna poboljšanja kako bi se povećale mogućnosti podrške i pomoći trudnicama i majkama. Potrebno je kontinuirano raditi na podizanju svjesnosti, uvesti kliničke smjernice utemeljene na dokazima, uvesti preventivne programe, uvesti probir za poremećaje mentalnog zdravlja u trudnoći i nakon porođaja te učiniti tretman dostupnim i destigmatizirajućim.

Webinari se održavaju kao jedna od aktivnosti projekta Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja „Aktivno roditeljstvo: podrška i savjetovanje“ koji se provodi uz podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Iduće on-line predavanje održat će se 12. lipnja. Informacije o samom webinaru i mogućnostima prijave će biti pravovremeno objavljene na web stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije i facebook stranici Bračnog i obiteljskog savjetovališta.

Ključne riječi:
Obiteljske večeri webinar