Budi dio naše mreže
Izbornik

XIII. hodočašće članova Franjevačkoga svjetovnog reda u Kraljevu Sutjesku

Kraljeva Sutjeska (IKA/KTA)

XIII. hodočašće članova Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) iz 18 župa iz cijele Bosne i Hercegovine kraljici Katarini u Kraljevu Sutjesku okupilo je u nedjelju 24. listopada oko 300 sudionika.

Uz čašćenje lika i djela kraljice Katarine, koja je i sama pripadala Trećem redu sv. Franje, bila je to prilika da se na nacionalnoj razini obilježi 800. obljetnica prvog pravila OFS-a „Memoriale Propositi“ ili „Spomenice o načinu života“ koja je napisana 1221. godine te se smatra da je time i uspostavljen Treći red sv. Franje, premda je Spomenica službeno potvrđena 1289. godine od strane pape Nikole IV. Na temelju „Memoriale Propositi“ nastala su kasnija, revidirana Pravila života franjevačkih svjetovnjaka, pa i današnje aktualno iz 1978. godine. Na to je u pozdravu podsjetila nacionalna ministra OFS-a u BiH Ivana Vidović: „Važno je uvijek iznova vraćati se na izvore i tražiti na počecima inspiraciju. Stoga potičem da uvijek iznova čitamo i razmatramo ove dokumente te u njima pronalazimo nadahnuće za svakodnevno življenje franjevačkog poziva.“

Nakon uvodnih pozdrava i molitve krunice misno slavlje predvodio je područni duhovni asistent Hercegovačkog bratstva OFS-a fra Ivan Landeka, uz koncelebraciju sutješkoga gvardijana fra Željka Brkića,  fra Davora Petrovića,  te još devetoricu svećenika. Fra Ivan se u propovijedi najprije osvrnuo na pročitani ulomak iz Evanđelja te primijetio kako slijepac Isusa prepoznaje svojim srcem, dok ga mnogi nisu prepoznali pored zdravih očiju: „Tako da se možemo upitati, tko je zapravo pravi slijepac u današnjem Evanđelju? Slijepci su oni koji ne prepoznaju Isusa kao Spasitelja. U tim slijepcima i mi nerijetko prepoznajemo sami sebe. Stoga i mi danas sa slijepim Bartimejom molimo Isuse, Sine Davidov, smiluj nam se.“ U nastavku je naglasio kako je Bartimej spremno ustao i potrčao ususret Isusu, kada su mu rekli da je Isus čuo njegovu molitvu i da ga je pozvao: „I mi smo, braćo i sestre, danas čuli ove riječi – svatko u svome srcu – Ustani, zove te. Mogli smo ostati spavati, mogli smo biti negdje drugdje, ali čuli smo upravo ovaj Isusov poziv preko naših bližnjih i došli smo ovdje u Kraljevu Sutjesku, gdje su se mnogi kroz tolika stoljeća okupljali, molili i tražili Isusovo milosrđe, da Ga i mi zamolimo snagu za ovaj život, za one koji su se preporučili u naše molitve, a mi, članovi Prvog i Trećeg franjevačkog reda posebno i za naš Red, za cjelokupnu franjevačku obitelj da nam Gospodin da milost i snagu nasljedovati Ga po uzoru na sv. Franju.“

U drugom dijelu propovijedi fra Ivan se osvrnuo na život i djelo kraljice Katarine: „Vjerujem da se na ovim molitvama nadahnjivala, da ih je molila i kraljica Katarina, koje se danas posebno spominjemo. I kao žena, i kao majka, kao supruga, i kao trećarica i kao kraljica. I mi želimo nasljedovati njezin primjer. Gdje god bili, gdje god živjeli ostati vjerni onome na što nas ona svojim životom poziva. Onome što nam svjedoči današnje Evanđelje“.

Na kraju je podsjetio da se ove godine slavi 800. obljetnica prvog Pravila Franjevačkog svjetovnog reda, u kojem je bila i kraljica Katarina kao mnogi drugi koji su u njemu našli svoj smiraj, svoj životni poziv i orijentir te pozvao sve da zahvale onima koji su tih osamsto godina kroz Treći red nalazili konkretan način ostvarenja svoga kršćanskoga poziva i da mole da uvijek bude onih koji će se nadahnjivati na Evanđelju po primjeru sv. Franje. Nakon mise uslijedilo je bratsko druženje.