Budi dio naše mreže
Izbornik

XXIV. dan djece žrtava nasilja, iskorištavanja i zlostavljanja

Rim (IKA)

Sva zbivanja povezana sa sljedećim, XXIV. danom djece žrtava nasilja, iskorištavanja i zlostavljanja, održat će se u cijelosti na internetu. Na Facebooku i na web stranici Udruge Meter Onlus moći će se pratiti konferencija za tisak na kojoj će biti predstavljena inicijativa koju je potaknuo utemeljitelj i predsjednik udruge don Fortunato Di Noto, izvijestio je Vatican News.

Obilježavanje toga dana trajat će tjedan dana, od 25. travnja do 3. svibnja, a zbog pandemije koronavirusa neće biti javnih događaja, nego inicijativa za razmišljanje, molitvu i formativnih aktivnosti koje će biti ponuđene putem društvenih mreža, i ponajviše na web stranici udruge Meter (www.associazionemeter.org).

Pedofilija ne nestaje, ističe don Fortunato Di Noto koji ne gubi nijednu priliku kako bi upozorio na to te potaknuo na veću pozornost i zaštitu djece unutar i izvan svake obitelji. Tako je prije 24 godine predložio ustanovljenje Dana djece žrtava nasilja i iskorištavanja te borbe protiv pedofilije, ustvrđujući kako je slabo raširena osjetljivost na te pojave, ali već se više od 30 godina zauzima za zaštitu djece putem udruge Meter Onlus, kojoj je sâm papa Franjo više puta izrazio potporu.

Svakodnevne prijave policiji u Italiji i u svijetu odnose se na zlostavljane mališane koji katkada imaju samo nekoliko dana, te su brojne obitelji koje se obraćaju udruzi Meter zbog primamljivanja njihove djece od strane pojedinaca, a u nekim slučajevima i zločinačkih organizacija koje se šire zbog nedostatnoga koordiniranoga i represivnoga djelovanja.

Zbog koronavirusa obvezno je društveno udaljavanje, ali ostanak u kući ne znači nužno sigurnost djece, za koju je sve veća opasnost da postanu žrtve nasilja. Internet ne treba demonizirati, no pogotovo u ovo vrijeme kada su djeca zatvorena u kući i mnogo vremena provode za računalom, na internetu, treba uvijek biti u njihovoj blizini, jer, kako je u razgovoru za Vatikanski radio rekao don Fortunato, putem interneta svijet ti ulazi u kuću.

Treba više učiniti, žrtava je mnogo, milijuni, i ne možemo više tolerirati takve grozote (…) Zakoni u različitim državama u svijetu nisu jedinstveni, a nijedna država nije isključena, ističe se u priopćenju udruge Meter. Danom djece žrtava, ustanovljenim 1995. godine, želi se pobuditi svijesti i pokrenuti crkvene zajednice, katoličke i drugih vjeroispovijesti, kao i one građanske, kako bi se djelotvornije suprotstavili toj žalosnoj pojavi.