Budi dio naše mreže
Izbornik

Za potrebe ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj Optika Anda darovala Hrvatskom Caritasu okvire za naočale

Zagreb (IKA)

Hrvatskom je Caritasu Optika Anda darovala 640 okvira za dioptrijske naočale i sunčanih naočala za potrebe izbjeglica iz Ukrajine smještenih na prostoru Hrvatske.

U sklopu suradnje u nacionalnoj humanitarnoj akciji Hrvatskog Caritasa „Pomoć za Ukrajinu“, u kojoj je Optika Anda već sudjelovala novčanom donacijom 100.000 kuna te jednotjednom medijskom kampanjom  „Svijet kakav želim gledati“ stavljajući na raspolaganje zakupljenoga medijskog prostora za emitiranje prigodnog video-spota –  te je višestruko povećan broj poziva na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa –  Hrvatskom je Caritasu Optika Anda darovala i 640 okvira za dioptrijske naočale i sunčanih naočala za potrebe izbjeglica iz Ukrajine smještenih na prostoru Hrvatske.

Hrvatski je Caritas darovane okvire za dioptrijske naočale i sunčane naočale poslao je u ponedjeljak 23. svibnja na adrese nad/biskupijskih caritasa koji obuhvaćaju cijelo područje Republike Hrvatske.  Oni će ih u narednom razdoblju staviti na raspolaganje ukrajinskim državljankama i državljanima koji privremeno borave na području njihovih nad/biskupija – u kolektivnim smještajnim prostorima, Crkvenima/Caritasovima ili Civilne zaštite, kao i izbjeglicama koji su, pojedinačno ili kao obitelji, smješteni u privatnim stanovima ili kućama. O mogućnosti da svoje izgubljene ili oštećene okvire, zahvaljujući vrijednoj donaciji Optike Anda, besplatno zamijene novima potencijalne će korisnike nad/biskupijski će caritasi obavijestiti preko njima dostupnih komunikacijskih kanala.

Nad/biskupijski caritasi proteklih su mjeseci na različite načine priskočili u pomoć ukrajinskim izbjeglicama otvarajući im svoje i ostale crkvene prostore za privremeni smještaj, pružajući im pomoć u sklopu svojih postojećih programa kao i ohrabrujući lokalne zajednice na solidarnost i konkretne oblike djelatne ljubavi prema bližnjima u nevolji.

Zahvaljujući materijalnim sredstvima prikupljenima od pojedinaca putem mreže župnih i nad/biskupijskih caritasa, prehrambenim i higijenskim proizvodima koje su darovale hrvatske tvrtke te proizvodima kupljenim novčanim darovima hrvatskih građana i tvrtki poput Optike Anda, Hrvatski je Caritas u Ukrajinu poslao već 16 tegljača raznovrsne humanitarne pomoći vrijedne gotovo 5.5 milijuna kuna. Ta je pomoć stigla u suradnji s ukrajinskim Caritasom Spes u mnoge krajeve Ukrajine, sve do Kijeva, Dnjipra,  Zaporižja, Odese i Harkiva.

Hrvatski Caritas otvoren je u akciji „Pomoć za Ukrajinu“ za različite oblike suradnje s hrvatskim tvrtkama. Iako se danas navršavaju već tri mjeseca od početka ratnog sukoba u Ukrajini, ratnim stradalnicima u sklopu akcije „Pomoć za Ukrajinu“ moguće je i dalje pomoći:

  • Pozivima na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 0609010 (cijena po pozivu 6,25 HRK, PDV uključen)
  • Uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR3823400091511177677
  • Uplatom on-line donacije putem mrežne stranice Hrvatskog Caritasa www.caritas.hr  
  • Darom trajne hrane i higijenskih potrepština u župnim i nad/biskupijskim caritasima

KONTAKT: caritas.croatia@caritas.hr; boris.peterlin@caritas.hr; 015635045; 0912635011