Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: ukrajinske-izbjeglice

Brojni Ukrajinci proslavili Uskrs u križevačkoj grkokatoličkoj katedrali

U nedjelju 24. travnja, kada Grkokatolička Crkva u Hrvatskoj slavi Tominu nedjelju - prvu nedjelju po Uskrsu, u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima okupilo se više od 600 izbjeglih Ukrajinaca iz raznih gradova sjeverozapadne Hrvatske na uskrsnom slavlju prema julijanskom kalendaru.

Svećenici Dalmatinskog vikarijata posjetili ukrajinsku djecu u Korenici

U ranim jutarnjim satima na Veliki utorak 12. travnja župnik Kričaka, Vrlike i Zadra o. Jan Jakubov i župnik Splita o. Zenjo Zastavni uputili su se u Korenicu, gdje se u hotelu „Macola“ i susjednim smještajnim jedinicama nalazi oko 200 izbjeglica iz Ukrajine, izvijestila je Križevačka eparhija.

Ukrajinske izbjeglice na Božanskoj liturgiji na Šolti

Zajednica izbjeglih iz Ukrajine, koji su privremeni smještaj pronašli na otoku Šolti, okupila se 9. travnja u crvi Sv. Nikole u Maslinici na Božanskoj liturgiji koju je služio  župnik gkt Župe Krista Spasitelja u Splitu o. Zenjo Zastavni.

Patrijarh Bartolomej posjetio ukrajinske izbjeglice u Poljskoj

„Ovaj rat je izbio bez ikakvog razloga“, izjavio je ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. tijekom susreta s ukrajinskim izbjeglicama u jednoj od pravoslavnih crkava u Varšavi u ponedjeljak, 28. ožujka, objavila je talijanska katolička novinska agencija SIR.

Grkokatolička liturgija s ukrajinskim izbjeglicama u Selinama

Treće korizmene nedjelje, 20. ožujka, kada se u Grkokatoličkoj Crkvi slavi Križupoklonstvena nedjelja, u rimokatoličkoj župnoj crkvi Rođenja Marijina u Selinama kod Zadra služena je grkokatolička liturgija sv. Bazilija Velikog na kojoj su se okupili izbjeglice iz Ukrajine i domaći župljani.

1 2