Budi dio naše mreže
Izbornik

Završena prva faza projekta pružanja pomoći izbjeglim i raseljenim Ukrajincima ostvarena u partnerstvu s Catholic Relief Services

Zagreb (IKA)

Od travnja 2022. do travnja 2023. Hrvatski Caritas, kao nositelj projekta, u suradnji s deset nad/biskupijskih Caritasa, kao provedbenih partnera, provodio je aktivnosti žurne pomoći u smještaju, hrani, psihosocijalnoj pomoći te integraciji, u partnerstvu i uz financijsku pomoć Catholic Relief Services (CRS). Vrijednost projekat iznosila je 663.747,00 USD.

Sukob u Ukrajini, koji je započeo u veljači 2022. uzrokovao je devastaciju istočnih regija izazvavši masovna kretanja izbjeglica, njih više od jedanaest milijuna, poglavito u susjedne zemlje. Jedan manji broj odlučio je međunarodnu zaštitu potražiti u drugim zemljama. Tako je, prema službenim podatcima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u razdoblju do prosinca 2022. u zemlju ušlo 22.400 izbjeglica iz Ukrajine, među kojima je najviše žena i djece (83 posto). Većina je smještena u privatnom smještaju (20.855 osoba), a manji dio i dalje boravi u kolektivnom smještaju.

Hrvatski Caritas i deset nad/biskupijskih Caritasa trenutačno su pružili usluge smještaja i osnovne potrebe za 1371 obitelj tj. 4351 osobu. Smještaj je osiguran u privatnim stambenim jedinicama diljem Hrvatske, župnim kućama i/ili pastoralnim centrima u vlasništvu Crkve – uglavnom u sjevernom dijelu Hrvatske (Varaždinska i Zagrebačka biskupija) i obalni dio zemlje (Rijeka).

Pomoć s gotovinskim karticama, u suradnji s tvrtkom Aircash, dodijeljena je za 417 ukrajinskih obitelji. To je prvi puta da je u Caritasovoj mreži u Hrvatskoj primijenjena ovakva vrsta pomoći koju su korisnici i posrednici ocijenili kao „dostojanstven, kontroliran i siguran pristup medicinskim, smještajnim i obrazovnim kapacitetima; hrani, odjeći, sportskim i kulturnim potrebama važnim za uspješnu integraciju“. Mehanizam praćenja potreba i interesa korisnika gotovinskih kartica orijentiran je na osobu i pomaže u statistici kao i u otkrivanju specifičnih psihosocijalnih potreba skupine. Pristup podacima o korisnicima preko pružatelja usluga gotovinske kartice je kontroliran i siguran, a pristup je omogućen samo ovlaštenim osobama Caritasa. Proces uspostave gotovinskog kartičnog sustava bio je prilično složen i neprestano se usavršava.

Osigurana je individualna ili grupna psiho-socijalna intervencija 1774 puta, te je izvršeno 1084 aktivnosti koje se odnose na integraciju u društvo (pomoć pri zapošljavanju, učenju jezika i mogućnosti zapošljavanja). Ukupno je podijeljeno 13.618 obroka, a uređeno je za stanovanje ili popravljeno 442 kućanstava koja su besplatno ponudila smještaj izbjegličkim obiteljima. Nadalje, troškovi režija za one vlasnike nekretnina koji su s ukrajinskim obiteljima potpisali Ugovor o najmu bez naknade (rente) osigurani su za ukupno 1.616 naknada, u mjesečnom iznosu refundiranih troškova do 200 eura.