Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zagrebu moljen križni put s raseljenim osobama iz Ukrajine

Zagreb (IKA)

Pobožnost križnoga puta na hrvatskom i ukrajinskom jeziku organizirao je Caritas Zagrebačke nadbiskupije u petak 31. ožujka u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji.

Pobožnošću križnoga puta Caritas Zagrebačke nadbiskupije obilježio je godinu dana skrbi Zagrebačke nadbiskupije o raseljenim osobama iz Ukrajine, moleći za mir u toj zemlji čiji stanovnici još uvijek stradavaju i svakodnevno trpe velike ratne strahote.

Križni put je predvodio župnik Župe sv. Nikole Tavelića vlč. Ljubo Vuković zajedno s ravnateljem Hrvatskog Caritasa fra Tomislavom Glavnikom i grkokatoličkim svećenikom koji djeluje u Zagrebu vlč. Ivanom Grinišinom.

Prigodna razmišljanja uz postaje križnoga puta čitale su raseljene osobe iz Ukrajine, zaposlenici i volonteri Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, župnog Caritasa u Kustošiji i Hrvatskog Caritasa. Meditacije križnoga puta pod nazivom „366. postaja“ napisali su djelatnici ukrajinskoga nacionalnog Caritasa-Spes povodom godišnjice početka ruske agresije na ukrajinski narod.

Fra Tomislav je nakon križnog puta predslavio misu na kojoj je okupljene vjernike pozvao na molitvu za mir u Ukrajini i cijelome svijetu te zahvalio Caritasu Zagrebačke nadbiskupije na zauzetom karitativnom djelovanju i svjedočenju konkretne ljubavi.

U molitvi križnoga puta sudjelovao je i tajnik veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj Ruslan Yegorov koji je tom prigodom posjetio raseljene osobe iz Ukrajine smještene u Caritasovoj kući u Kustošiji. Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar predstavila mu je skrb Zagrebačke nadbiskupije i Caritasa o raseljenim osobama iz Ukrajine u proteklih godinu dana istaknuvši da je u kući u Kustošiji u tom vremenu smještaj pružen za 22 osobe. Ukrajinke smještene s djecom u Caritasovu kuću u Kustošiji izrazile su zahvalnost Caritasu, Zagrebačkoj nadbiskupiji i čitavom hrvatskom narodu za suosjećanje, podršku i pomoć koju im iskazuju.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije, osim smještaja u Caritasovoj kući u Kustošiji, raseljenim osobama iz Ukrajine pomaže paketima hrane, odjeće i obuće te vaučerima i psihosocijalnom podrškom koje posredstvom Hrvatskog Caritasa financira Caritas iz Amerike.

Tijekom proteklih dvanaest mjeseci pomoć zagrebačkog Caritasa primilo je više od osam stotina raseljenih osoba iz Ukrajine.