Budi dio naše mreže
Izbornik

Zadar: Održana humanitarna aukcija umjetničkih slika

Zadar (IKA)

Humanitarna aukcija umjetničkih slika s likovnih kolonija u sjemeništu „Zmajević“ u Zadru jedinstvena je umjetničko-duhovna inicijativa koja je prvi put uspješno održana u srijedu 16. studenoga u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ u Zadru.

Prisutnima su se obratili rektor zadarskog sjemeništa don Ante Dražina i akademski slikar Mate Ljubičić, profesor likovne kulture u Klasičnoj gimnaziji „Ivan Pavao II.“ Zadar i voditelj aukcije.

Aukcija je održana u sklopu manifestacije Krševanovi dani kršćanske kulture, pa je u tom kontekstu rektor Dražina pojasnio plemeniti cilj toga rijetkog događaja održanog u crkvenom ambijentu. Organiziranjem toga događaja „pokušavamo potaknuti druge da sudjeluju u kulturnom životu grada, da pomognemo sjemeništu, sjemeništarcima i onima kojima su slike po izboru kupaca namijenjene“, rekao je rektor Dražina.

Na aukciji je prodano 18 slika i ostvaren je prihod od 36 tisuća kuna. Slike su sakralnog karaktera i drugih motiva koje su slikali istaknuti hrvatski umjetnici za vrijeme dvije likovne kolonije u zadarskom sjemeništu, održane 2017. i 2018. godine.

„Slike na tim kolonijama namijenjene su slavljenju Boga. Neke smo postavili u prostorije zgrade sjemeništa ‚Zmajević‘, a neke smo dali u prodaju ljudima. Prihod od prodaje je pomoć za školovanje sjemeništaraca i pomoć u aktivnostima Sjemeništa“, kazao je rektor.

Na poziv Sjemeništa i prof. Mate Ljubičića, brojni akademski slikari sudjelovanjem na te dvije kolonije za vrijeme kojih je nastalo 150 djela dali su svoj dobročiniteljski doprinos zadarskom sjemeništu. „Svrha toga rada je slaviti Boga kroz umjetnost. Kroz umjetnost možemo mnogo reći o Bogu i preko tih slika približiti kršćansku kulturu javnosti. Drugi cilj je da se zgrada sjemeništa obogati lijepim slikama koje imaju umjetničku vrijednost, a treći da prihodom od prodaje slika možemo stipendirati naše sjemeništarce i studente koji žive u sjemeništu te ostale aktivnosti sjemeništa“, rekao je rektor Dražina, najavljujući mogućnost održavanja i treće, još veće likovne kolonije.

Zahvalio je zainteresiranima za dolazak, što su kupnjom slike pomogli sjemeništu, a i njihovo mjesto gdje će postaviti kupljenu sliku time će biti obogaćeno.

Prof. Ljubičić istaknuo je kvalitetu i vrijednost slika istaknutih hrvatskih umjetnika. Vodeći aukciju predstavio je autore i motive slika. Većina slika je akril na platnu, nekoliko ih je akvarel i grafike. Među autorima je i Josip Botteri Dini koji je stvarao sakralna djela u vrijeme kada su mnogi bježali od sakralnog stvaralaštva te je bio poticaj mnogima da krenu tim putem, rekao je Ljubičić.

„Na dvije kolonije bili smo okupili eminentne akademske umjetnike iz Zadra, drugih krajeva Hrvatske i iz BiH. Iza njih je veliki broj umjetnina, poznati su po djelima sakralnog i svjetovnog karaktera. Sretni smo što su se odazvali na naše kolonije. To su vrhunski talenti koje smo pozvali da pomognu našim sjemeništarcima. Njihov duhovni poziv je plemenit i sve manje ga ima. Isplati se truda pomoći tim mladićima da idu pravim putem, da im se pritom i  materijalno olakša, da postanu ono što im je poziv, što ih je dovelo u sjemenište na putu do svećeništva“, rekao je umjetnik Ljubičić.

Za potrebe aukcije snižene su početne cijene slika da budu pristupačne što većem broju ljudi. Tijekom aukciranja povoljnih cijena za slike tako značajnih akademskih umjetnika, vrijednost se mogla uvećavati za dodatnih 200 kuna. Preostalo je još slika koje se mogu kupiti. Zainteresirani se mogu javiti u sjemenište i po povoljnim cijenama kupiti vrijedne slike eminentnih hrvatskih umjetnika.

Autori slika su Ana Marija Botteri, Hrvoje Marko Peruzović, Anton Boris Švaljek, Branimir Dorotić, Dragan Jelavić, Zita Rončević Švaljek, Josip Švaljek, Karin Grenz, Boris Šitum, Sanja Taraš Praničević, Ante Brkić, Zdenko Jurišić, Dario Pehar, Antonio Džolan, Mišo Baričević, Josip Škerlj, Mirjana Barbarić, Ivona Stojić, Silvijana Dražović, Ilija Kegelj, Nikolina Gvozden, Barbara Ivković, Dino Surać, Tomislav Košta, Boris Žuža, Mišo Baričević, Edo Unković, Nikša Erceg, Marijana Tole, Petar Mikulić, Duško Abramušić, Karin Šćap Gubič, Zdenko Jurišić, Sonja Jurišić, Ivona Stojić, Karla Ljubičić, Zvonko Čulina, Karolina Čulina i Stipan Kujundžić.