Budi dio naše mreže
Izbornik

Zadarski bogoslov Mario Mršić primio službu akolita

Zadar (IKA)

Bogoslovu Zadarske nadbiskupije Mariju Mršiću iz Župe sv. Ivana Krstitelja u Biogradu na moru, zadarski nadbiskup Želimir Puljić podijelio je službu akolita u utorak 4. svibnja u kapeli sv. Marka i zadarskih zaštitnika u Nadbiskupskom domu u Zadru.

Nadbiskup Puljić je službu akolitata bogoslovu Mršiću podijelio tijekom mise koju je predslavio. S njime je suslavio njegov tajnik don Damir Šehić.

U svjetlu navještene Božje riječi: „Iz Antiohije i Ikonija nadođu neki Židovi, pridobiju svjetinu te kamenuju Pavla i odvuku ga izvan grada misleći da je mrtav. Kad ga, pak, okružiše učenici, usta on i uđe u grad. Sutradan ode s Barnabom u Derbu“, nadbiskup Puljić u homiliji je istaknuo iskustvo sv. Pavla. „Učenici su gorko zaplakali misleći da je Pavao mrtav. Probudila se u njima nada, vidjevši da je ipak živ, nakon čega su „utvrđivali duše učenika bodreći ih da ustraju u vjeri, jer nam je kroz mnoge nevolje ući u Kraljevstvo Božje“, rekao je.

„Navješćivanje evanđelja od nas traži spremnost na žrtvu, na progon, sve poradi Imena Gospodina Našega Isusa Krista“, naglasio je nadbiskup.
Rekavši da je „euharistija vrhunac i izvor života. Po njoj se Božji narod izgrađuje i raste. Akolit je službenik euharistije“, nadbiskup je citirao dio iz obreda dodjele službe akolita: „Vama se, naime, povjerava da budete pomoćnici prezbiterima i đakonima u izvršenju njihovog djela te da kao izvanredni službenici dijelite vjernicima i bolesnicima svetu pričest“.

„Akolit ima određene zadaće koje mu Crkva povjerava. Jedna od važnijih glasi: ‚Brinite se da obilatije živite od Gospodnje žrtve i da joj se savršenije suobličite.‘ Akolit se brine za službu oltara pomažući svećeniku i đakonu. Kada nedostaju redoviti službenici, njegova je dužnost da kao izvanredni službenik podjeljuje svetu pričest. U izvanrednim prilikama može izložiti vjernicima Presveti Oltarski Sakrament i na kraju ga pohraniti, ali ne može dati narodu blagoslov. U misi pomaže đakonu tako da nosi križ, misal ili svijeće“, opisao je službu akolita nadbiskup Puljić.

Kandidat za akolitat pristupa biskupu dok mu nadbiskup predaje posudicu s kruhom ili vinom za posvećenje, uz riječi: „Primi posudicu s kruhom (s vinom) za slavljenje euharistije. Budi takav da možeš dostojno služiti stolu Gospodnjem i stolu Crkve. Tako neka bude. Amen“