Budi dio naše mreže
Izbornik

Zadarski nadbiskup predvodio misu zornicu u katedrali sv. Stošije

Zadar (IKA)

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je već tradicionalno na početku došašća, misu zornicu u katedrali sv. Stošije u Zadru u ponedjeljak 3. prosinca moleći s pukom i Jutarnju časoslova. Nadbiskup je rekao kako je u crkvenom i liturgijskom spomenu toga dana „sve u pokretu“.

„Veliki misionar sv. Franjo Ksaverski svojom zauzetošću i misionarenjem okupio je mnoge narode u krilo Crkve. Bio je u Africi, Indiji, no nije se tu zaustavio. Došao je do Japana, a pred samu smrt došao je na vrata Kine. Veliki je misionar i zaštitnik misija. Zanimljivo da je i sv. Mala Terezija zaštitnica misija, a nikad nije izašla iz samostana. Svoj život je žrtvovala za misije, kao što je sv. Franjo Ksaverski svoj misionarski zanos posvetio hodanju od naroda do naroda izgarajući za Krista i svoju Crkvu“ rekao je nadbiskup Puljić u propovijedi.

Započnimo dan Gospodnji hodeći u Dom Gospodnji. Pripravimo se na taj način za Isusov rođendan

I liturgijska čitanja su u znaku poziva. Psalmist kaže ‘Hajdemo u dom Gospodnji’. „Ali ne poziva samo hajdemo, nego zbog toga odlaska u hram se i obradovao. I mi ćemo ovih dana došašća nutarnjim pozivom poći na zornice. Započnimo dan Gospodnji hodeći u Dom Gospodnji. Pripravimo se na taj način za Isusov rođendan“ potaknuo je nadbiskup.

I prorok Izaija u svome viđenju vidi pohode, što će se dogoditi, da će Mesija sve privući. Njemu će hrliti narodi i on se raduje što će poći prema Gospodinu.

Tragom navještenog evanđelja, nadbiskup je rekao da je osobito dirljiv susret Isusa i satnika. „Satnik je čuo da Isus prolazi, žurio je da ga stigne. Izgovorio mu je nešto što će Isusa dirnuti i biti mu drago, da će reći da takve vjere nije našao u Izraelu. Kad mu je Isus rekao da će mu doći i ozdraviti njegovog slugu, satnik je odgovorio: ‘Gospodine, nisam dostojan. Reci samo jednu riječ i znam da će moj sluga ozdraviti’. Te je riječi liturgija Crkve toliko znakovito pročitala i usvojila, da svaki put kad slavimo misu i kad se pripremamo primiti Gospodina, ponavljamo te satnikove riječi, svjesni da nismo dostojni da Gospodin dođe k nama. Ali rado ga primamo. Gospodin želi doći k nama“ istaknuo je mons. Puljić. Zaključio je da nas i liturgijska čitanja pozivaju da se, iako nedostojni, primaknemo Gospodinu i ponavljamo satnikove riječi, radosni što možemo doći ususret Isusu te s psalmistom i ovoga došašća ponavljati ‘Hajdemo u dom Gospodnji’.

Ključne riječi:
nadbiskup Želimir Puljić