Budi dio naše mreže
Izbornik

Zadarski provincijal u posjetu HKM sv. Jeronima u Johannesburgu

Johannesburg (IKA)

Provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru fra Tomislav Šanko od subote 10. do utorka 20. veljače boravi u Hrvatskoj katoličkoj misiji sv. Jeronima u Johannesburgu gdje se susreće s vjernicima hrvatskog porijekla u Južnoafričkoj Republici, objavljeno je na mrežnoj stranici Provincije.

U zračnoj luci u Johannesburgu u subotu 10. veljače dočekao ga je otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Južnoj Africi mons. Dario Paviša. Sljedećeg dana, u nedjelju 11. veljače, zajedno s posljednjim misionarom Franjevačke provincije sv. Jeronima u Johannesburgu fra Ivicom Strčićem, slavljene su dvije mise za okupljene vjernike iz hrvatskih zajednica u Pretoriji i Johannesburgu. Misu u Pretoriji predslavio je fra Ivica Strčić, trenutno župnik i predstojnik u Kamporu na otoku Rabu, u koncelebraciji s mons. Pavišom i o. Šankom.

Nakon evanđelja prigodnu kratku propovijed na engleskom i hrvatskom jeziku izrekao je o. Šanko, dok je mons. Paviša pozdravio vjernike i dvojicu svećenika iz Hrvatske. Misu u Hrvatskom katoličkom centru sv. Jeronima u Johannesburgu u 11 sati predslavio je o. Šanko te se u propovijedi osvrnuo na svetački lik  bl. Alojzija Stepinca čiji se blagdan slavio dan prije. Kako se datumski obilježavao i blagdan Gospe Lurdske, vjernici su u molitvi vjernika posebno molili za zdravlje duše i tijela. Nakon svečanog misnog slavlja uslijedila je zajedničko fotografiranje te druženje u pastoralnom centru.

Istoga dana u popodnevnim satima hrvatski svećenici posjetili su nekoliko hrvatskih obitelji, podijelili im obiteljski blagoslov te se zadržali u druženju. U 18 sati u prostorijama misijskog hrvatskog centra sv. Jeronima u Johannesburgu održan je susret s župnim pastoralnim vijećem gdje su provincijalni ministar o. Šanko i mons. Paviša zajedno s članovima vijeća raspravljali o budućnosti hrvatskog centra i mogućem načinu na koji će biti opsluživan s obzirom na to da Franjevačka provincija sv. Jeronima više ne može pružati pastoralnu skrb za tu zajednicu te je brigu za to preuzelo Ravnateljstvo za inozemnu pastvu na čelu s mons. Tomislavom Markićem.

U ponedjeljak 12. veljače mons. Paviša i o. Šanko slavili su misu u jutarnjim satima u nuncijaturi u Pretoriji zajedno s osobljem koje je tamo zaposleno. Nakon kratkog obilaska Johannesburga, zajedno s fra Ivicom Strčićem, posjetili su članove triju generacija obitelji Blažević koja u Johannesburgu živi i radi od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Sljedećeg dana, u utorak 13. veljače, uslijedio je susrest u prostorijama Hrvatske katoličke misije u Johannesburgu s gospodinom Josipom Šunjićem. On je svojevremeno pomagao u ostvarivanju brojnih projekata hrvatske zajednice. Ovom prilikom o. Šanko mu je uime Franjevačke provincije sv. Jeronima iskazao zahvalnost za sve učinjeno. Uslijedio je zajednički ručak s jednom od hrvatskih obitelji te kratki sastanak mons. Paviše s fra Ivicom i fra Tomislavom na kojem je dogovoren susret s ekonomskim vijećem hrvatske zajednice.

Na Čistu srijedu odnosno Pepelnicu,  14. veljače u jutarnjim satima, o. Šanko je u pratnji mons. Periše te predsjednika župnog vijeća Ivice Obadića posjetio je nadbiskupa Johannesburga mons. Butia Tlhagalea te su se s njim i njegovim savjetnicima zadržali u razgovoru, razmatrajući mogućnosti oko buduće pastoralne skrbi Hrvatske misije u Johannesburgu.

Nakon posjeta nadbiskupu, mons. Paviša i o. Šanko posjetili su tvornicu National Stainless Steal u čijoj se upravi nalazi predsjednik župnog vijeća Obadić te su tom prigodom blagoslovili radni prostor. Po povratku u Johannesburg uslijedilo je misno slavlje u hrvatskom misijskom centru sv. Jeronima koje je predslavio fra Tomislav u koncelebraciji s fra Ivicom i mons. Pavišom. Propovijed na engleskom i hrvatskom jeziku izrekao je mons. Paviša. U propovijedi se osvrnuo na važnost molitve, njegovanja tišine i atmosfere osluha u korizmenom razdoblju. Uslijedio je sastanak s ekonomskim vijećem zajednice te posjet i blagoslov hrvatskim obiteljima, objavljeno je na mrežnoj stranici Provincije.