Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Susret župnika pastoralnog praktikuma

Zagreb (IKA)

U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu u utorak 24. svibnja održan je susret odgojitelja i župnika župa u kojima su bogoslovi 3. i 4. godine svećeničke formacije vršili svoj pastoralni praktikum, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Susret je otvorio rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak, koji je zahvalio župnicima na dolasku izrazivši želju i potrebu za njihovim mišljenjem te osvrtom na rad i boravak bogoslova na župama. Rektor je podsjetio na važnost ovoga vida pastoralne dimenzije formacije bogoslova, s obzirom na nemogućnost održavanja praktikuma u prošloj pastoralnoj i akademskoj godini zbog pandemije koronavirusa.

Vlč. Josip Đurin, odgojitelj bogoslova 3. i 4. formacijske godine, okupljenima je predstavio iskustva bogoslova koji su izrazili svoje zadovoljstvo i zahvalu na razumijevanju, povjerenju i odnosu župnika prema njima. „Za bogoslove je svakako bilo korisno promatranje i sudjelovanje u životu župe, župnih zajednica i živih vjerničkih krugova, u radu s mladima i ministrantima, ali i u ostalim župnim poslovima i aktivnostima. Unatoč svim izazovima koji se tiču nesigurnosti i očekivanja na župi, bogoslovi su na praktikumu osjetili potvrdu svojega poziva što bitno utječe na njihov rast i odgovornost u ljudskoj dimenziji formacije za svećeništvo“, rekao je vlč. Đurin.

U ime župnika na susretu svoje su mišljenje iznijeli vlč. Dubravko Škrlin Hren, župnik Župe sv. Ivana Nepomuka, Stupnik – Lučko i vlč. Alfred Kolić, župnik Župe Bezgrešnog začeća BDM, Zagreb – Malešnica-Oranice. Vlč. Škrlin Hren naglasio je da je ovaj projekt dobar oblik pastoralnog praktikuma zamišljen od Bogoslovije. Župnici kroz nekoliko dana u tjednu imaju priliku bolje upoznati bogoslove i time pomažu odgojiteljima u njihovoj službi. Iako je tendencija današnjih mladih svojevrsna zatvorenost i samoorijentiranost, bogoslovi su usprkos početnom nesnalaženju zbog promjene dinamike boravka iz Bogoslovije na župu, polako počeli shvaćati okolnosti i prihvaćati stvarnost života na jednoj župi.

Vlč. Kolić u svojem je predstavljanju istaknuo kako su bogoslovi svojom dobrotom i jednostavnošću potvrdili opravdanost pastoralnog praktikuma i primanja bogoslova na župu. Bogoslovi su vrijedno obavljali ne samo župne, već i sve one zadatke i dužnosti vezane uz kućanstvo i okoliš župnog prostora. Zatim su svi okupljeni župnici imali priliku izraziti svoje mišljenje i komentar na praktikum bogoslova. Uz pohvalu za njihov rad i trud, u raspravi je spomenuta i problematika angažmana i pastoralnog žara izvan redovitih aktivnosti i zadaća na župi, pitanje uslužnosti i gostoljubivosti bogoslova, problem organizacije nastave i predavanja na fakultetu te potreba osobne inicijative bogoslova.

Službeni dio susreta zaključen je uzajamnom podrškom odgojitelja i župnika u daljnjem provođenju i usavršavanju ovog tipa pastoralnog praktikuma, u kojem će bogoslovi imati priliku upoznati župu i njezine datosti, ali i život svećenika u njegovom služenju i djelovanju u župnom pastoralu. Nakon toga župnici i odgojitelji s bogoslovima zajedno su blagovali na svečanom ručku i završili svoj susret međusobnim prijateljskim razgovorom i druženjem.