Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan sastanak mješovitog povjerenstva za suradnju Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba

Zagreb (IKA )

Sastanak Mješovitog povjerenstva za suradnju Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba održan je u petak 19. listopada u prostorijama Nadbiskupskoga duhovnog stola.

Na početku sastanka zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozdravio je članove Povjerenstva te izrazio dobrodošlicu predstavnicima Grada Zagreba, predvođenim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Na sastanku se na poseban način razgovaralo o temama socijalnog i demografskog karaktera, te je iskazana otvorenost s obje strane za različite oblike suradnje kao i međusobnu podršku i pomoć u ostvarenju budućih projekata.

U tom vidu Zagrebačka nadbiskupija je zainteresirana za suradnju i pomoć oko gradnje i otvaranja novih dječjih vrtića, osobito na rubnim područjima Grada gdje se pokazuje najveća potreba. Gradnja dječjih vrtića je želja Nadbiskupije u konkretnim promišljanjima oko pomoći osobama slabijeg imovinskog stanja, kao i onima koji iz bliže okolice dolaze u Zagreb na posao.

Razgovarajući o važnosti međusobne suradnje na području kulture i turizma, kardinal Bozanić najavio je obnovu prostora u kojemu bi u budućnosti bila smještena i javnosti dostupna Riznica zagrebačke katedrale te je pozvao institucije Grada Zagreba na suradnju kako bi se ovaj kapitalni projekt uspješno ostvario. S obzirom na sve veće značenje projekta zagrebačkog Adventa i drugih turističkih manifestacija, kardinal se osvrnuo na ulogu koju imaju sakralni objekti, a napose katedrala, u promicanju kulturno umjetničkih znamenitosti našeg Grada.

Na sastanku je spomenuto i pitanje suradnje pri izgradnji crkve u naseljima koja još uvijek nemaju župne crkve, a za to se već neko vrijeme pokazuje potreba kao primjerice Jelkovec, Špansko, Rudeš te posebno Trnjanska Savica. Zaključeno je kako dvadeseta obljetnica beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, predstavlja dobru prigodu za početak gradnje crkve na Trnjanskoj Savici.

Na završetku sastanka kardinal Bozanić najavio je da će se 9. i 10. svibnja 2020. godine u Zagrebu održati Susret hrvatske katoličke mladeži, a članovi povjerenstva iskazali su obostrani interes u ostvarenju tog velikog susreta hrvatske mladeži, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.