Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvala nadbiskupu Puljiću na podršci studentima Teološko - katehetskog odjela

Zadar (IKA)

Božićni susret zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, studenata i profesora Teološko - katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru predvođenih pročelnikom Odjela dr. don Zdenkom Dundovićem, održan je u ponedjeljak 17. prosinca u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa 'Zmajević' u Zadru. Studentima teologije u tom su se zajedništvu pridružili i studenti s drugih odjela zadarskog Sveučilišta.

U šestoj godini otkad djeluje kao Teološko – katehetski odjel, proizašao iz nekadašnje Visoko teološko – katehetske škole u Zadru, Odjel okuplja 75 studenata. Prigodnu riječ uputio je Hrvoje Njavro, studentski predstavnik Teološko-katehetskog odjela. Istaknuvši da promiču dostojanstvo ustanove koju pohađaju i vrijednosti o Bogu i čovjeku, a sve što rade žele da prožme cijelog čovjeka, Njavro je najavio da će u nadolazećoj godini organizirati humanitarni koncert u zadarskoj crkvi Sv. Dimitrija na kojemu će nastupiti Verbum Vitae, VIS studenata Teološko-katehetskog odjela koji djeluje godinu dana. Najavili su i zajedničko gledanje filmova uz stručno vodstvo nakon čega bi uslijedila rasprava te organizaciju njihovog studijskog putovanja u Rim. U osvrtu na neke njihove događaje, Njavro je podsjetio da su ove godine održali prvu teološku brucošijadu, na inicijativu svog profesora o. Areka Krasickog. Studenti su ove godine prvi put organizirali i Dan katehetike o temi braka, kad su profesori govorili o braku iz teološke i drugih perspektiva, što se podudaralo i s Trećim nacionalnim susretom hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu. Njavro je zahvalio mons. Puljiću na podršci studentima, zamolivši da i buduće postupanje zadarskog nadbiskupa u vrednovanju stručnih kvalifikacija studenata bude u prilog ostanku tih mladih u domovini, a ne da u nedostatku posla odu raditi u inozemstvo. Poželjevši svima blagoslovljen Božić i Novu godinu, Njavro je poručio: „Kada bude poteškoća, sjetite se da je božićno otajstvo duboko usmjereno na vazmeno otajstvo, a Krist neka uvijek bude u središtu“.

Nadbiskup Puljić, kancelar Teološko-katehetskog odjela, rekao je da se Isus rodio da objavi svoga Oca. „Koga imamo, tko nas je stvorio, tko vodi brigu o nama, Boga oca koji je upisao naše ime u dlanove svoje ruke. Oca nebeskog koji je sve stvorio i svime upravlja. A druga zadaća Božjeg utjelovljenja i njegovog dolaska na ovaj svijet je da nama, čovjeku kaže tko smo mi. Mi smo djeca Božja, posinjena, spašena, otkupljena. Poželio bih da s takvim raspoloženjem i radošću, usprkos surogata sa svih strana, gledamo bitno i otkrivamo najvažnije što nam je Bog objavio u Božiću“, potaknuo je mons. Puljić. Poželjevši svima blagoslovljen Božić i blagoslovom ispunjenu Novu godinu, mons. Puljić je zaključio: „Drago mi je da ste se okupili. Okupljajte se i ne umarajte se, jer zajedništvo je nešto što nam je Bog darovao po Isusu. Zajedništvo je blagodat, lijepa ljudska odlika. Nasuprot njega je egoizam, samobitnost, zatvorenost. Zajedništvo je kršćanska poruka i poruka Božića, jer Božić je blagdan zajedništva i obitelji. A vi ste i studentska, akademska obitelj“.

Susret je obogatilo pjevanje pod vodstvom Verbum Vitae, a mladima se za gitarom pridružio i njihov pročelnik Dundović.