Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalna liturgija u povodu 70. obljetnice centralizacije bazilijanki

Rim (IKA)

U Rimu je u srijedu 2. lipnja proslavljena 70. obljetnica proglašenja dekreta Kongregacije za istočne Crkve kojim su bazilijanke diljem svijeta ujedinjene u zasebni Red.

Tim povodom u konkatedrali Svete Sofije u Rimu slavljena je arhijerejska božanska liturgija kojoj je nazočio pročelnik Kongregacije za istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri. Bogoslužje je predvodio biskup Dionizije Lahovič, apostolski egzarh za Ukrajince katolike bizantskog obreda u Italiji uz nadbiskupa Giorgija Demetrija Gallara, tajnika Kongregacije za istočne Crkve, o. Genezija Viomara, OSBM, generalnog poglavara bazilijanskog reda, o. Luisa Cassiana, rektora Papinskog ukrajinskog kolegija sv. Jozafata te svećenike istočnog i zapadnog obreda.

Uz generalnu poglavaricu sestara reda sv. Bazilija Velikog m. Marcelu Runcan i generalne savjetnice, u liturgiji sudjelovali su sestre bazilijanke, koje svoju službu obnašaju u Rimu, sestre katehistice sv. Ane, sestre franjevke, braća sjemeništarci i drugi gosti. Stotine sestara bazilijanki iz drugih zemalja imale su priliku molitveno se pridružiti događaju putem izravnog prijenosa.

U homiliji biskup Lahovič naglasio je važnost ljubavi u posvećenom životu, ljubavi čiji je izvor Sveto Trojstvo. Premda se obljetnica ujedinjenja sestara bazilijanki proslavlja u vrijeme kada se mnoge redovničke zajednice suočavaju s poteškoćama, a svijet je zahvaćen pandemijom, ipak, ova kriza može za nas biti trenutak milosti i blagoslova, trenutak nade. „Dakle, raširite i vi svoja srca“, pozvao je biskup Lahovič okupljene, parafrazirajući apostola Pavla (2 Kor 6,13).

Nakon božanske liturgije kardinal Sandri obratio se m. Marceli i sestrama bazilijankama, potičući ih da obljetnicu iskoriste kao još jednu priliku za povratak izvorima, tj. duhovnosti i karizmi sv. Bazilija Velikog. „Za svetog Bazilija redovnici nisu bili zasebna skupina, nego istinski kršćani, oni koji vole Boga, koji je alfa i omega zajedničkog života“, rekao je kardinal.

Generalna poglavarica m. Marcela Runcan, OSBM, zahvaljujući svima nazočnima i organizatorima, zaključila je: „Zajedno s Marijom danas na ovoj liturgiji možemo reći: ‘Hvali, dušo moja, Gospodina!’ Ova nam obljetnica daje priliku da se osvrnemo na svoju povijest, da budemo zahvalni za svaki trenutak milosti, da istražimo hrabrost i predanost svojih prethodnica i odvažno krenemo naprijed, da budemo otvoreni za potrebe našeg vremena i za nadahnuće Duha Svetoga“.

Sestre bazilijanke ujedinjene su u zaseban Red papinskog prava 1951. godine pod vrhovnim vodstvom Generalne Uprave te se ravnaju prema pravilima odobrenim od Apostolske Stolice.